Prima pagină » Victorie de jumătate de miliard de dolari pentru statul român împotriva unor „băieți deștepți” din energie

Victorie de jumătate de miliard de dolari pentru statul român împotriva unor „băieți deștepți” din energie

by B. R.
0 comment

Statul român, prin Ministerul Energiei, a primit câștig de cauză definitiv în litigiul cu grupul elvețian Alpiq AG, judecat în procedură de arbitraj la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, litigiu demarat de elvețieni în 2014 după rezilierea contractelor de vânzare de energie dintre compania de stat Hidroelectrica, controlată de minister, și două subsidiare românești ale acestora.

Tribunalul arbitral de la Washington pune punct procesului deschis de firma elveţiană Alpiq, cea care a beneficiat de curent ieftin de la Hidroelectrica. Litigiul a fost deschis în anul 2014, după ce statul român a reziliat mai multe contracte.

Alpiq a cerut atunci daune de 450 de milioane de dolari. Prin soluţia de azi a fost menținută hotărârea din 2018, prin care pretențiile elveţienilor au fost respinse în totalitate.

„ICSID a emis decizia de respingere a acțiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveția împotriva statului român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Prin această soluție definitivă, a fost menținută hotărârea prin care pretențiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerându-se nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie ale traderilor cu Hidroelectrica. Statul român primește cheltuielile de judecată și evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri. Așa se întâmplă când ne apărăm bine și profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale. Mulțumesc echipelor de avocați de la Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex. Felicitări pentru rezultat!″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?