Prima pagină » Cristian Preda: E mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, cel puţin aşa par să afirme ambele tabere

Cristian Preda: E mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, cel puţin aşa par să afirme ambele tabere

by Maria I.
0 comment
Cristian Preda: E mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, cel puţin aşa par să afirme ambele tabere

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat într-o intervenție la Prima News că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce în cele două partide care să spună că ar prefera altă soluţie. Preda amintește că UDMR a propus alegeri anticipate, considerând că această formaţiune se teme de sporirea scorului extremiştilor de dreapta.

E mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, cel puţin aşa par să afirme ambele tabere. Nu există o voce în interiorul PNL sau în interiorul PSD care să spună: e preferabilă altă soluţie. Au existat ameninţări, din PSD au venit ameninţări că dacă nu devine Marcel Ciolacu prim-ministru vor fi anticipate. Asta sunt ameninţări, avertismente, nu sunt soluţii alternative. Ce este interesant însă este că, de săptămâna trecută, UDMR, partenerul junior în această înţelegere, a propus ideea alegerilor anticipate, pornind de la două raţiuni. Una este complexitatea calendarului electoral. Nu am avut niciodată patru alegeri într-un an. Asta este o provocare pentru toate partidele politice, va fi şi o provocare logistică şi organizaţională. Însă, mai există o raţiune în spatele propunerii UDMR. UDMR se teme de sporirea scorului extremiştilor de dreapta”, a declarat Cristian Preda, luni, la Prima News.
Cristian preda face o analiză bazată pe procente și afirmă că PNL și PSD nu iau în calcul ascensiunea AUR.
De UDMR nu e nevoie pentru a stabiliza câmpul politic. PSD şi PNL au împreună 60%, cu UDMR-ul fac două treimi. Deci nu au nevoie de UDMR. UDMR vorbeşte aici cu un glas ideologic. UDMR este realmente îngrijorată de creşterea acestui val naţionalist similar celui pe care l-a reprezentat PUNR, apoi PUNR şi PRM în anii 90. PSD-ului şi PNL-ului nu pare să le pese prea mult de această urcare a AUR-ului. Mai mult decât atât, în ambele partide s-au găsit voci care au preluat temele extremiştilor de dreapta şi le-au validat public şi în discuţia despre Schengen, şi în discuţia despre Bâstroe, am văzut oameni din PSD şi PNL care vorbeau ca oameni din AUR. Însă, este interesantă strategia îmbrăţişată de UDMR care pare să spună: vedeţi că e un calendar extrem de greu şi care va avea ca prim termen foarte probabil, dacă lucrurile rămân aşa şi nu se recurge la alegeri anticipate, va avea ca prim test, testul european. Acolo şansele ca AUR să obţină un scor foarte bun sunt mult mai mari ca şansele pe care le are acest partid la locale, de pildă”, a transmis Cristian Preda.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?