Prima pagină » Ciolacu, desemnat premier. Iohannis: România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică

Ciolacu, desemnat premier. Iohannis: România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică

by B. R.
0 comment

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou guvern, după ce Nicolae Ciucă a renunţat ieri la funcţie prin rotativa guvernamentală. Prima ședință în această calitate va avea loc împreună cu liderii PNL și UDMR, pentru a stabili dacă viitorul Executiv are două sau trei partide. 

„Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. 

Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție. 

România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și datorită felului în care coaliția, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare. 

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate. 

În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp. 

Domnule prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului” a anunţat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis. 

La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat: Aș dori să vă transmit „La mulți ani!”. Aș dori să mulțumesc domnului președinte al PNL pentru gestul de onoare pe care l-a făcut. Aș dori să-i mulțumesc din postura de român, pentru că prin gestul său România a trecut în altă etapă, de democrație consolidată. Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul Guvern al României, condus de mine, să fie despre economie și reformă”, a spus Ciolacu.  

Marcel Ciolacu se întoarce la masa discuțiilor cu PNL și UDMR, urmând să fie decis viitorul cabinet Ciolacu. UDMR este în pragul ieșirii de la guvernare pe fondul unor tensiuni privind negocierea ministerelor.  

Desemnarea lui Marcel Ciolacu în funcţia de premier vine după aproape trei săptămâni de întârziere din cauza grevei profesorilor.

Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că demisionează din funcția de prim-ministru al României, astfel încât să se poată face rotativa guvernamentală.  Tot luni, președintele Iohannis l-a numit pe Cătălin Predoiu premier interimar și a convocat partidele politice la consultări. Prima ședință a Cabinetului Ciolacu ar putea avea loc în partea a doua a săptămânii, după parcurgerea procedurilor.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?