Prima pagină » Ciucă, de Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară: România face toate eforturile pentru a acorda ajutorul de care semenii noștri au nevoie

Ciucă, de Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară: România face toate eforturile pentru a acorda ajutorul de care semenii noștri au nevoie

by B. R.
0 comment

România a fost printre primele țări care a început acordarea de asistență umanitară celor fugiți din calea războiului sângeros provocat de Rusia chiar lângă granițele noastre, este mesajul de forță și de susținere al președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Asistență Umanitară, stabilit de Adunarea Generală a ONU în 2008.  

„În această zi, ne gândim la salvatorii și voluntarii care îi sprijină pe refugiați, pe cei care au fugit din fața pericolelor pentru a-și salva viața și familiile. În România, organizații de voluntari împreună cu instituțiile publice s-au ocupat de primirea refugiaților ucraineni, de acordarea primului ajutor la sosirea în țară, ghidare și consiliere”, a scris șeful liberalilor pe Facebook. 
 
Încă din prima zi a invaziei, Guvernul României a oferit sprijin refugiaților ucraineni și continuă să o facă și astăzi. Guvernul a plătit în fiecare zi 352.000 lei de la bugetul de stat pentru ajutoarele date ucrainenilor și a scos din fondul de rezervă peste 106 milioane de euro. „Îndrept astăzi un gând bun către toți cei care au stat în prima linie a asistenței umanitare de la începerea războiului din Ucraina și le mulțumesc pentru devotamentul lor”, a transmis Nicolae Ciucă.  
 
„Din cauza invaziei rusești, 3,7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră din februarie 2022 până în prezent. Ca stat vecin cu țara în care armata ruse atacă ținte civile, România face toate eforturile pentru a acorda ajutorul de care semenii noștri au nevoie în cele mai dificile momente”, este mesajul președintelui PNL. 
 
Cei mai mulți ucraineni din România sunt femei și copii care locuiesc în marile orașe din România, precum București, Constanța, Galați, sau în localități din Maramureș. Conform datelor Agenției ONU pentru Refugiați în România (UNHCR), 80% dintre refugiații adulți din Ucraina care se află în țara noastră sunt absolvenți de studii superioare, iar în jur de jumătate dintre aceștia erau angajați sau lucrau pe cont propriu înainte de a părăsi Ucraina. În prezent, 15.000 de refugiați sunt înregistrați la ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), în căutarea unui loc de muncă. 

Un raport Agenției pentru Drepturi Fundamentale al Uniunii Europene (FRA), „Fleeing Ukraine”, făcut în februarie 2023, arată modul în care ucrainenii au fost sprijiniți de statele UE. Sondajul a fost făcut în zece tări care găzduiesc un număr mare de ucraineni: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.

De exemplu, în ce privește locuința, 65% din refugiații ucraineni din Estonia și 54% din Polonia și-au plătit integral singuri pentru locuință, în timp ce în România 65% stăteau într-o casă fără să plătească, în comparație cu media europeană de 35%. Este cea mai mare rată dintre țările participante la sondaj.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?