Prima pagină » Irinel Scrioșteanu, proiecte cruciale de Ziua Europei: România și Republica Moldova, unite prin infrastructură

Irinel Scrioșteanu, proiecte cruciale de Ziua Europei: România și Republica Moldova, unite prin infrastructură

Proiecte cruciale pentru aducerea Republicii Moldova mai aproape de Europa prin infrastructura de transport

by B. R.
0 comment

Infrastructura merge cu toate viteza înainte, iar România face pași importanți pentru aducerea Republicii Moldova mai aproape de Europa prin infrastructura de transport  – este anunțul secretarului de stat PNL Irinel Ionel Scrioșteanu, de ziua Europei. Oficialul a reprezentat astăzi, 9 mai, delegația de români la Chișinău, unde a participat la întâlnirea trilaterală dintre România-Republica Moldova-Uniunea Europeană. La delegație au luat parte și Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova,  Lilia Dabija, ministrul transporturilor din Republica Moldova și Cristian Leon Turcanu, ambasadorul României în Republica Moldova. 

„În cadrul acestei întâlniri, am avut onoarea de a semna din partea României, alături de doamna ministru Lilia Dabija, trei acorduri bilaterale de cooperate dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, care prevăd reabilitarea și consolidarea a două poduri rutiere, precum și reconstruirea unui pod până în 2027, pentru care cele două țări își vor coordona acțiunile la nivelul autorităților centrale și locale implicate, după cum urmează:
𝗔𝗹𝗯𝗶𝘁𝗮 (𝗥𝗢) – 𝗟𝗲𝘂𝘀𝗲𝗻𝗶 (𝗠𝗗): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstruirea unui pod nou cu 4 benzi, care va corespunde cerințelor creșterii traficului de la punctul de trecere a frontierei între cele două localități, Albița și Leușeni
𝗢𝗮𝗻𝗰𝗲𝗮 (𝗥𝗢) – 𝗖𝗮𝗵𝘂𝗹 (𝗠𝗗): pentru acest pod, sunt necesare lucrări de reabilitare și consolidare care să elimine deficiențele existente
𝗦𝗰𝘂𝗹𝗲𝗻𝗶 (𝗥𝗢) – 𝗦𝗰𝘂𝗹𝗲𝗻𝗶 (𝗠𝗗): pentru acest pod sunt necesare lucrări de modernizare”, a scris Irinel Ionel Scrioșteanu pe Facebook.
 
Secretarul de stat PNL a subliniat faptul că cele trei obiective de investiții au studiile de fezabilitate privind stabilirea indicatorilor tehnico-economici finalizate, iar acum se află în faza de obținere de avize de la mediu și ape. După acest demers, urmează lansarea procedurilor de atribuire a contractelor pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Alte proiecte cruciale vor fi demarate curând, iar podul peste Prut, Galați (RO) – Giurgiulești (MD), este deja reabilitat. 
 
„Vă reamintesc faptul că am reabilitat deja primul pod peste Prut după Revoluție, Galați (RO) – Giurgiulești (MD) și pe lângă reabilitarea și consolidarea celor 3 poduri menționate anterior, pentru care am semnat azi acordurile bilaterale, am demarat procedurile și pentru:
✅️ construcția a noi poduri rutiere peste Prut, ale căror oferte depuse se află în curs de evaluare:
🔹️ Stânca (RO) – Costești (MD)
🔹️ Bumbăta (RO) – Leova (MD)
🔹️ Fălciu (RO) – Leca (MD)
✅️ Construcția unui pod nou la nivel de autostradă:
🔹️ Ungheni (RO) – Ungheni (MD)
Aceste poduri rutiere vor rezolva o parte din problemele strategice de interconectare în ceea ce privește infrastructura de transport și vor îmbunătăți condițiile de trafic între cele două țări. Mai mult, toate proiectele bilaterale de infrastructură de transport pe care le avem, vor asigura conectivitatea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și îi asigurăm pe #frații noștri de peste #Prut de tot sprijinul nostru în parcursul lor către aderarea la Uniunea Europeană”, a anunțat secretarul de stat PNL.
 
Tot în cadrul delegației, a fost semnat un acord bilateral privind participarea Republicii Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility), cel mai important instrument al UE.
 
„Tot astăzi, cu prilejul Zilei Europei, a avut loc și semnarea unui Acord bilateral între Republica Moldova, reprezentată de doamna ministru Lilia Dabija și Uniunea Europeană, reprezentată de doamna comisar european Adina Vălean, privind participarea Republicii Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility #CEF), cel mai important instrument al UE.
România și Republica Moldova sunt unite de o legătură puternică – împărtășesc aceeași limbă, aceeași cultură și aceeași istorie, iar în curând, vor fi unite, din ce în ce mai mult, și prin infrastructură”, este mesajul secretarului de stat PNL Irinel Ionel Scrioșteanu.
 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?