Prima pagină » Tupeu marca UDMR – de ce refuză arborarea steagului României. Explicații controversate

Tupeu marca UDMR – de ce refuză arborarea steagului României. Explicații controversate

by B. R.
0 comment

Scandal uriaș pe scena politică românească după ce partidul UDMR a fost scutit de obligația de a arbora steagul României. 

Val de controverse după ce partidul UDMR a fost scutit de la obligația de a arbora drapelul României pe sediile din țară. Prefectura Harghita a venit cu o explicație oficială și susține că UDMR nu este considerat oficial un partid politic, ci un ONG și astfel se poate sustrage de la această atribuție. 

Explicația a stârnit o serie de critici pentru că, deși este considerat ONG, potrivit declarațiilor oficiale, UDMR beneficiază de toate drepturile și privilegiile unui partid politic și astfel nu ar fi trebuit să fie exclus nici de la arborarea drapelului tricolor. Mai mult, în timp ce majoritatea ONG-urilor se concentrează pe activități nonguvernamentale și umanitare, UDMR are o implicare directă în politică și guvernare. Are reprezentare parlamentară și participă activ la luarea deciziilor politice. 

Conform informațiilor furnizate de Prefectura Harghita, UDMR nu este considerată oficial un partid politic, ci un ONG (Organizație Non-Guvernamentală).

„În urma analizei formei juridice de organizare a acestei entități s-a desprins concluzia că în speță nu sunt incidente normele legale cuprinse în art. 2 lit b) din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice cu modificările și completările ulterioare coroborat cu art. 3 lit. A) in Hotărârea Guvernului nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, întrucât Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este o organizație înregistrată în Registrul Național al ONG, asimilarea organizațiilor aparținând minorităților naționale cu partidele politice fiind posibilă doar sub aspect electoral în condițiile stabilite de norme legale speciale”, se arată în răspunsul semnat de prefectul Petres Sandor.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?