Un avertisment fără precedent vine de la Banca Mondială. Potrivit reprezentanților instituției, România este una dintre țările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană. Un seism precum cel din 1977 ar însemna pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mii de răniți și sute de mii de persoane fără locuințe, susține Banca Mondială.
„O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populație (65% din populația din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, precum și 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă și comunicații. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuție de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice. Cercetătorii și inginerii estimează că o repetare a cutremurului din 1977 ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro, mai multe mii de răniți și posibil sute de mii de persoane fără locuință. România este una dintre țările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană, cu sute de vieți pierdute și zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani. În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 și cinci cutremure după anul 1802 cu magnitudinea de peste 7,5″, a declarat pentru Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.
În opinia reprezentantului Băncii Mondiale, investițiile în prevenție și pregătire sunt cei mai importanți pași pe care România trebuie să îi facă acum.
„Fiecare cetățean ar trebui să știe ce să facă în caz de cutremur, cum să își pregătească familia cu truse și provizii de urgență și de unde să afle mai multe informații (platforma Fiipregatit.ro). De asemenea, este important să vă cunoașteţi comunitatea și să identificați cele mai vulnerabile persoane care ar putea avea nevoie de sprijin, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu dizabilități”, a subliniat Allana Simpson.
În ceea ce privește fondurile alocate de autoritățile române pentru consolidarea clădirilor și pregătirea acestora în vederea obținerii de finanțări europene pentru astfel de proiecte, reprezentantul BM a transmis că este “o provocare uriașă și costisitoare”.