Prima pagină » Bani mai mulți pentru români de la 1 martie, cine se încadrează

Bani mai mulți pentru români de la 1 martie, cine se încadrează

by B. R.
0 comment

De mâine, indemnizația pentru creșterea copilului, indemnizația de șomaj și venitul minim garantat ar trebui să crească cu aproape 14%. Adică cu rata medie a inflației din 2022. 

Institutul National de Statistică a anunțat că rata inflației pentru 2022 a fost de 13,8%, ceea ce înseamnă că Indicatorul Social de Referință (ISR) 2023 va creste de la 525,5 lei la 598 de lei.

Potrivit legislației muncii, venitul minim garantat sau ajutorul social va creste de la 1 martie 2023, iar de acesta vor beneficia atât familii cât și persoane singure care au nevoie de sprijin material.

De exemplu, mamele care beneficiază de indemnizația minimă pentru creșterea copilului ar putea primi în plus aproximativ 180 de lei de la 1 martie.

O persoană care a rămas fără loc de muncă și care are o vechime de 20 de ani, ar putea primi în plus la șomaj 73 de lei.

În cazul celor care trăiesc cu venitul minim garantat, indexarea cu rata medie a inflației le-ar putea aduce în plus între 20 de lei și 76 de lei pe lună, asta în funcție de numărul membrilor familiei.

Ce alte indemnizații sau venituri se vor majora

  • indemnizațiile pentru persoanele cu handicap
  • indemnizația pentru creșterea copilului
  • prima de inserție (pentru absolvenții încadrați în muncă)
  • ajutorul pentru persoanele marginalizate
  • alocația pentru susținerea familiei
  • ajutorul pentru refugiați
  • alocația lunară de plasament

Legislația privind actualizarea anuală a Indicatorului Social de Referință (ISR) a fost modificată în 2021, astfel încât începând de anul trecut, în fiecare an de 1 martie toate ajutoarele sociale care se calculează în funcție de aceste indicator se majorează cu rata inflației.

Cum în 2022 inflația a atins niveluri record și veniturile bazate pe ISR vor crește considerabil.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?