Prima pagină » De ce s-a eliminat pragul pentru abuzul în serviciu

De ce s-a eliminat pragul pentru abuzul în serviciu

by A. Ionut
0 comment

Pragul pentru abuz în serviciu a fost eliminat în Camera Deputaților. S-a mers pe varianta transmisă de Guvernul României, după mai multe discuții în care s-au luat în calcul diverse variante.

Chiar dacă Opoziția a încercat în repetate rânduri să denatureze demersul Coaliției și a jucat cartea CCR, deciziile Curții Constituționale privind abuzul în serviciu nu prevăd obligativitatea stabilirii unui prag. Ideea este prezentă doar cu titlu de recomandare, ceea ce înseamnă că acest prag este opțional.

Reglementarea infracțiunii fără impunerea unui prag nu poate conduce la incriminări pentru fapte lipsite de pericol social. Doar judecătorul este cel care stabilește dacă fapta are sau nu gradul de pericol social al unei infracțiuni, inclusiv din perspectiva prejudiciului.

Dacă s-ar fi impus un prag peste care să fie criminalizat abuzul în serviciu, ar fi însemnat o denaturare a sensului dat de către Comisia de la Veneția gravității faptelor comise în exercițiul funcției ministeriale. Comisia este de părere că ar trebui luată în calcul gravitatea infracțiunii comise, nu cuantumul prejudiciului. Confuzia a fost creată de interpretarea acestor două concepte. Dacă infracțiunea de abuz în serviciu nu are niciun prag impus, toate faptele sunt criminalizate.

Opoziția a folosit subiectul pentru a ataca coaliția de guvernare, dar cât timp USR a avut Ministerul Justiției, aproape un an de zile, a ținut la sertar proiectele de modificare a Codului Penal, Legile Justiției, dar și desființarea SIIJ.

De când portofoliul de la Ministerul Justiției a fost preluat de PNL, toate aceste proiecte au fost adoptate și în timpul mandatului ministrului Predoiu, România a scăpat de monitorizarea MCV după 15 ani.

 

 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?