Prima pagină » Guvernul Ciucă urgentează implementarea măsurilor pentru români, ce se întâmplă după rotativă

Guvernul Ciucă urgentează implementarea măsurilor pentru români, ce se întâmplă după rotativă

by A. Ionut
0 comment

Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o prioritate pentru guvernul Ciucă. Premierul a dispus să se ia măsuri urgente pentru siguranța oamenilor. Este pentru prima dată când un guvern al României declanșează o mobilizare de asemenea amploare pentru protejarea cetățenilor în cazul unui seism major.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că la nivelul Guvernului există două programe de finanțare destinate consolidării și reabilitării seismice a clădirilor. Unul va primi bani din bugetul de stat, iar cel de-al doilea urmează să fie finanțat prin PNRR.  Până acum nu a existat o coerență în aplicarea planurilor de reabilitare a clădirilor.

Deși statisticile privind victimele în cazul unui seism major sunt terifiante, aceste date nu au impresionat prea mult guvernele, autoritățile sau pe cei responsabili de consolidări. În 30 de ani s-au consolidat doar 30 de clădiri.

„Reabilitarea unităților de învățământ va fi prioritară în cadrul programului guvernamental de consolidare anti-seismică a clădirilor de interes public. În acest program sunt cuprinse școlile, spitalele și instituțiile publice ale căror clădiri prezintă risc crescut la cutremur. Am decis împreună cu ministrul Educației ca până vineri, 24 februarie, să fie relocate activitățile care se derulează în 21 de clădiri ale unităților de învățământ încadrate în gradul I de risc la cutremur”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Pe lânga demararea programelor de consolidare a clădirilor cu risc seismic, guvernul Ciucă a stabilit pentru 2023 și o serie de măsuri fără precent pentru românii vulnerabili.

  • Se vor oferi 1.400 de lei pentru a sprijini la plata facturilor la energie.
  • Se vor acorda șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese- calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane.
  • Preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere în noul an școlar pentru rechizite și îmbrăcăminte.
  • Peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg, cu ajutoare alimentare.
  • Vor fi acordate vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice
  • Persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a‑și procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată.
  • Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

Premierul Nicolae Ciucă și miniștrii liberali insistă pe importanța stabilității pe scena politică și pe implementarea de urgență a măsurilor care vin în sprijinul românilor. Planul este pus la punct, dar rămâne nesigur având în vedere că în luna mai ar trebui să aibă loc rotativa premierilor, iar Marcel Ciolacu, președintele PSD, ar urma să conducă Executivul.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?