Epopeea OMV Petrom continua. Președintele PMP, Eugen Tomac, crede că ministrul de Finanțe ar trebui să își dea demisia: este un exercițiu de imagine, vor să deturneze atenția de la o problemă serioasă!
PSD propune o taxă de solidaritate de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, concomitent cu reducerea taxării pe muncă, în timp ce PNL respinge o asemenea măsură.
„Asistăm la un exercițiu de imagine, pentru că PSD-ul vrea să acopere o lipsă de competență, pentru a folosi un termen extrem de blând, legat de modul cum a fost implementat în România regulamentul privind suprataxarea giganților din energie. Este evident că în acest caz, ministrul Câciu care este de la PSD este principalul responsabil. Se încearcă o mușamalizare a acestei chestiuni, care este evident revoltătoare, pentru că Uniunea Europeană a creat acest mecanism tocmai pentru ca statele să poată suprataxa giganții din energie care au făcut profituri pe care nu le visau niciodată și faptul că vor să mute atenția de pe o temă extrem de sensibilă, în condițiile în care oamenii sunt tot mai nemulțumiți, revoltați de criza din energie și modul cum a fost ea gestionată de către actualul Guvern și acum au adus în discuție o temă nouă, pe care sunt convins că nu o vor implementa. Acest subiect a fost propus și de Guvernul Tudose, a fost propus și de alte guverne PSD, însă niciodată nu a fost implementată, pentru că este doar o încercare prin care vor să deturneze atenția de la o problemă mult mai serioasă, cum este cea privind modul în care a fost implementat în România regulamentul privind suprataxarea”, spune eurodeputatul Eugen Tomac.
Întrebat cine e de vină, PSD sau PNL, eurodeputatul spune că este „evident că acest regulament a fost implementat de către Ministerul de Finanțe. Ministerul de Finanțe vede în timp real toate tranzacțiile mari pe care le fac companiile din energie și să nu avem sentimentul că la Ministerul de Finanțe avem niște contabili de cartier, acolo sunt profesioniști care știu exact să citească regulamentul și spiritul lui. Pentru orice neclaritate putea fi consultată înainte CE și acest regulament a fost creat tocmai pentru a putea să le ofere statelor membre posibilitatea de a suprataxa aceste profituri uriașe. Or noi suntem singura țară care am implementat în așa fel încât să nu poată fi suprataxați giganții din energie. Ministrul de Finanțe avea obligația după acest eșec răsunător să iasă, să-și prezinte demisia”.
Eugen Tomac crede că nu se mai poate face nimic în prezent: „Nu cred că se mai schimbă ceva, pentru că acest act este publicat în Monitorul Oficial și oricând cei vizați se vor adresa instanței și vor câștiga”.