Prima pagină » ILFOV | Dezbatere „Viziunea Dezvoltării Inteligente a Județului Ilfov – de la regulament la implementare”

ILFOV | Dezbatere „Viziunea Dezvoltării Inteligente a Județului Ilfov – de la regulament la implementare”

by Maria I.
0 comment
ILFOV | Dezbatere „Viziunea Dezvoltării Inteligente a Județului Ilfov – de la regulament la implementare”

Consiliul Județean Ilfov a organizat o dezbatere cu titlul „Viziunea Dezvoltării Inteligente a Județului Ilfov – de la regulament la implementare”. Scopul dezbaterii a fost de a analiza și discuta temele legate de proiectele de infrastructură de transport, infrastructură edilitară, economică și socială, mai exact Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ). Planul de amenajare a teritoriului județean are caracter director și reprezintă expresia spațială a programului de dezvoltare socio-economică a județului. Planul de amenajare a teritoriului județean se corelează cu Planul de amenajare a teritoriului național, cu Planul de amenajare a teritoriului zonal, cu programele guvernamentale sectoriale, precum și cu alte programe de dezvoltare, transmite CJ Ilfov.

Instituția informează că dezbaterile de acest fel au rolul de a răspunde la întrebări precum: care sunt sursele de informații necesare generării unei imagini cât mai reale a situației existente, care sunt principalii actori implicați în procesul de planificare și care este modalitatea de etapizare, implementare și monitorizare a obiectivelor, programelor și proiectelor stabilite prin PATJ.

Elementele esențiale ale PATJ sunt:
● Implementarea, realizată prin inițierea și realizarea proiectelor;
● Etapizarea, prin care se urmărește stadiul de realizare a proiectelor conform graficului;
● Beneficiarii, care sunt populația, actorii economici, mediul de afaceri, UAT-urile, Județul Ilfov, Municipiul București și județele învecinate.

Pentru implementarea proiectelor, sunt necesare mai multe instrumente, printre care se numără și platforma GIS. Aceasta este o bază de date activă și în continuă actualizare, care e compusă din seturi de date ce cuprind date urbane de toate tipologiile, de la limitele UAT-urilor la Natura 2000, imobile și coduri poștale. Aceste seturi de date pot fi supuse permanent oricăror tipuri de prelucrări în funcție de proiectul aflat în realizare.

Pornind de la PATJ, informațiile furnizate de platforma GIS vor fi transpuse în seturi de date. Acestea vor fi puse la dispoziția UAT-urilor și a avizatorilor, astfel încât schimbul de date să fie unul permanent și instant. Pentru fiecare UAT în parte, se va deschide un cont de utilizator, astfel încât aceștia să poată interoga și actualiza baza de date într-un mod eficient și ușor accesibil.

În cadrul unui proiect integrat, este important ca toți actorii implicați să utilizeze același limbaj pentru a asigura comunicarea eficientă. În acest scop, Consiliului Județean Ilfov, prin aparatul de specialitate, a creat un instrument de comunicare ce poate fi utilizat de UAT-uri pentru a elabora, aplica și instrumenta proiecte într-un mod standardizat. Acest lucru este necesar pentru dezvoltarea durabilă a unei regiuni, mai ales în contextul creșterii competiției între localități pentru a atrage capitalul uman, material și financiar.

Desigur, există reticențe din partea factorilor umani și lipsa de tehnologie adecvată constituie un impediment în realizarea obiectivului, însă administrația publică locală realizează că aceasta este singura șansă de depășire a acestui blocaj și este măsura obligatorie de implementat pentru a putea răspunde tendințelor de dezvoltare pe care orașele moderne le aplică deja cu succes.

Este important să se găsească un instrument flexibil și corect implementat, care poate fi monitorizat în mod continuu, pentru a depăși perioada dificilă de tranziție, într-un context în care dezvoltarea este rapidă și există factori pro și contra activi. Cu siguranță, instrumentul nu va putea fi unul fix, ci va fi actualizat constant, luând în considerare evoluția și nevoile societății în timp.

La dezbatere au participat arhitectul șef al județului Ilfov, Olivia Ciobanu-Oprescu, vicepreședintele instituției, Ștefan Rădulescu, administratorul public, Andrei Mihai, grupul de lucru format la nivelul CJ Ilfov pe zona de urbanism, precum și pe prefectul și subprefectul județului, Simona Neculae și Andrei Scutelnicu, dar și arhitecți ori administratori publici ai unităților administrativ teritoriale ilfovene, cât și reprezentanți ai instituțiilor ce fac parte sau care dețin roluri esențiale în procesul de planificare teritorială.

„Populația din Ilfov s-a mărit foarte mult în ultimii ani, iar din acest motiv a fost nevoie să fie implementate proiecte de utilități publice, infrastructură rutieră, în sistemul de sănătate, educație și mediu. De asemenea, dezvoltarea comunităților vine la pachet cu o creștere semnificativă a numărului de autorizații de construire solicitate și eliberate.
Conducerea Consiliului Județean Ilfov – Consiliul Judetean Ilfov, președintele Hubert Thuma, arhitectul-șef al județului Ilfov, Olivia Ciobanu Oprescu, cu toții suntem în strânsă legătură cu cele 40 de primării din Ilfov, în ceea ce privește urbanismul. Ne dorim să avem un județ în care fiecare cetățean să poată beneficia de infrastructura necesară. De aceea, este important să găsim soluții pentru investiții în infrastructură.”, a transmis vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?