Prima pagină » Ministerul Sănătăţii a pregătit o ordonanţă de modificare a Planului de Combatere a Cancerului, pacienţii anunţă proteste

Ministerul Sănătăţii a pregătit o ordonanţă de modificare a Planului de Combatere a Cancerului, pacienţii anunţă proteste

by A. Ionut
0 comment

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă care modifică atât Legea nr. 293/2022, prin care a fost aprobat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, cât şi prevederi ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, modificând mai multe prevederi ale Planului, începând cu modul de finanţare.

În replică, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer protestează joi în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de întârzierea în implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului şi îşi anunţă decizia de a acţiona în judecată Ministerul Sănătăţii şi pe ministrul Alexandru Rafila.

Proiectul de act normativ iniţiat de Ministerul Sănătății prevede că Planul va fi finanţat de la bugetul de stat prin bugetul MS şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), după caz.

Varianta în vigoare stabileşte că “Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat”.

Proiectul de ordonanţă elimină o prevedere importantă a Legii nr. 293/2022, care stabileşte că “suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, transmite stiripesurse.ro. 

Mai mult, proiectul elimină şi prevederea potrivit căreia “sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului”.

În varianta propusă acum de minister, “fondurile necesare pentru acordarea şi decontarea la nivelul realizat, a serviciilor şi investigaţiilor medicale prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, se aprobă prin legile bugetare anuale, atât în bugetul FNUASS cât şi în bugetul Ministerului Sănătăţii”.

Alte modificări vizează dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică, care să permită introducerea de noi paneluri de testare genetică în funcţie de medicamentele ţintite care intră în rambursare ca urmare a negocierii şi încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Proiectul prevede şi introducerea radioterapiei stereotactice în completarea celorlalte metode de radioterapie care sunt deja rambursate din FNUASS, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, subprogramul de radioterapie.

În proiectul de ordonanţă, Ministerul Sănătăţii propune abrogarea măsurilor de testare a biomarkerilor pentru diagnosticare, “întrucât aceste testări nu fac obiectul măsurilor preventive sau de diagnosticare, ci se realizează pentru pacienţii deja diagnosticaţi pentru includerea în tratamentul personalizat”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer afirmă că chiar dacă Ministerul Sănătăţii doreşte să elaboreze o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, protestează pentru faptul că încă nu există norme de implementare la aceasta lege vitală pentru pacienţii cu cancer.
 
”Solicităm un astfel de plan încă din anul 2001, iar acum când avem o lege clară, promulgată de către Preşedintele României şi votată în unanimitate în Parlament, Ministerul Sănătăţii recurge la fel de fel de tertipuri pentru a nu o implementa. Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigaţii medicale de ultimă generaţie, ne-am săturat să fim minţiţi, ne-am săturat de discriminare faţă de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Ordonanţa de urgenta compusă în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului”, spun reprezentanţii bolnavilor de cancer.
 
Federaţia anunţă este decisă să acţioneze în judecată Ministerul Sănătăţii, în solidar cu dl. Ministru Rafila.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?