Prima pagină » Petre Daea iese la atac după eșecul de la negocieri și acuză Comisia Europeană că a dezavantajat fermierii români afectați de cerealele ieftine din Ucraina 

Petre Daea iese la atac după eșecul de la negocieri și acuză Comisia Europeană că a dezavantajat fermierii români afectați de cerealele ieftine din Ucraina 

by B. R.
0 comment

Consider necesară reanalizarea formulei de calcul, este declarația ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a organizat o conferință de presă la minister pentru a explica că a făcut tot ce a ținut de el pentru a obține o valoare cât mai ridicată a despăgubirilor pentru fermierii români afectați de cerealele ieftine care au invadat piața europeană. Daea crede că împărțirea fondurilor de către Bruxelles este incorectă, suma fiind cu mult mai mică decât necesarul României. 

Declarațiile vin după ce Comisia Europeană a decis să aloce României doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. România a primit un buget mai mic decât Bulgaria și Polonia. 

„Am făcut tot timpul ce trebuie pentru țară și fermieri. După s-a dat OK-ul încărcării pe platforma CE a  Planului Național Strategic și România, a realizat un obiectiv excepțional, știindu-se că avem de luat de la Comisie prin măsurile stabilite 15,8 miliarde de euro. A doua problemă: modul în care interpretează Comisia. Efectele negative pe care le produce importul cerealelor și a plantelor oleaginoase în Ucraina. Efortul pe care l-a făcut România este cunoscut: pe culoarul de solidaritate necesar pentru viața economică și politică pentru că în jurul nostru există un conflict armat cu implicații diverse și multe răni. Una dintre aceste răni este legată de intrarea în țară și tranzitul produselor obținute de Ucraina. Am fost primul ministru din Consiliul de Miniștri care am ridicat problema la comisari privind intervenția urgentă astfel încât fermierii să fie ajutați cu ajutoare financiare. Cu acea ocazie, am stabilit împreună cu domnul comisar să se facă o analiză comună a experților de la Comisia Europeană cu experții români. Venind acasă pe 28, am transmis comisarului mulțumirilor care se impuneau. În intervenția mea am spus textual că fermierii români cu depozitele pline și conturile goale nu pot să-și continue activitatea de însămânțare a culturilor, mai ales când România este principalul cultivator de porumb și floarea soarelui din UE. Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar: că formula pe care a ales-o ascunde adevărul și deformează realitatea. Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia, e pur și simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziție și să rețineți: România a dat toate datele la timp și fără echivoc. Timpul meu este rezervat muncii și acțiunii permanente. Sumele nu sunt stabilite. Ele vor fi validate în Comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Voi vedea ce informații îmi dau colegii după întâlnirea care se desfășoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant. La suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii și nu comercianților de cereale. Consider necesar reanalizarea formulei de calcul”, sunt principalele declarații ale ministrului Petre Deea. 

Comisia Europeană a propus alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, a 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria, iar pentru România, 10,05 milioane euro. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cs cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat. 

Prin urmare, România primește mai puțin bani decât Bulgaria și Polonia, chiar dacă este principala rută de tranzit şi depozitare a grânelor din Ucraina. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?