Prima pagină » Premierul anunță ajutoarele pentru fermieri: 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii. Când primesc oamenii banii

Premierul anunță ajutoarele pentru fermieri: 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii. Când primesc oamenii banii

by A. Ionut
0 comment

Nicolae Ciucă a transmis, în şedinţa de Guvern, că prioritatea Guvernului este soluţionarea problemelor fermierilor şi a procesatorilor din industria alimentară. Guvernul va asigura mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.

”Au avut loc o serie întreagă de demersuri atât în ceea ce priveşte dialogul nostru cu Comisia Europeană cât şi cu partea ucraineană, ministrul Daea a avut un dialog permanent, fiecare dintre aceste subiecte au fost abordate astfel încât să găsim acele soluţii prin care fermierii români să nu fie afectaţi şi să continuăm sprijinul pentru Ucraina, care are nevoie de ajutorul din partea vecinilor, comunităţii internaţioanale. Ieri am primit răspuns la scrisoarea transmisă doamnei preşedinte a Comisiei Europene. Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisie, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin de aproximativ 100 de milioane de euro pentru fermieri afectaţi de importurile de produse agricole din Ucraina. (..) În baza acelor discuţii de ieri şi a răspunsului formulat în scrisoarea de la doamna preşedinte, au fost de asemenea o serie de măsuri anunţate, inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole, grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă şi de asemenea au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei, în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare”, a spus şeful Executivului. 

”Ceea ce doresc să menţionez în urma acestei scrisori este solicitarea ca la nivelul fiecărei ţări să se ia în considerare evitarea măsurilor unilaterale şi să putem să avem un dialog care cu certitudine va fi concretizat săptămâna viitoare, pe 25, la întâlnirea miniştrilor agriculturii şi în felul acesta cu certitudine, pe baza dialogului şi a consultărilor politice, se vor identifica acele soluţii prin care să se protejeze fermierii, să se realizeze un echilibru de piaţă şi desigur continuarea sprijinului pentru Ucraina. Am avut discuţii cu domnul ministru cu specialiştii din domeniu şi trebuie să spunem public o chestiune foarte importantă legată de aceste mecanisme pe care le avem la dispoziţie şi facem uz pentru a avea un dialog cât se poate de constructiv cu fermierii şi procesatorii din ţara noastră şi să punem la dispoziţie mecanisme prin care sprijinul acordat atât din fonduri europene cât şi de la bugetul de stat să ajungă la fermieri”, a spus premierul. 

Guvernul va aproba o hotărâre de guvern, prin care asigură mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro tot de la bugetul Ministerului Agriculturii.

”Apoi, la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să îşi depună documentele la APIA şi să beneficieze de acest ajutor financiar. Ulterior, pe baza acestei hotărâri şi pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană vom aloca şi celelalte fonduri, menţinând dialogul pentru a avea permanente informarea corectă şi reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ţinând cont că campania agricolă este în plină desfăşurare. Este un foc continuu şi nu ne putem permite să nu avem soluţii pentru toate aceste probleme”, a mai spus premierul Ciucă. 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?