Prima pagină » Premierul Ciucă, mesaj de forță de la Chișinău: România va fi mereu alături de Republica Moldova

Premierul Ciucă, mesaj de forță de la Chișinău: România va fi mereu alături de Republica Moldova

by B. R.
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă susține că România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, indiferent de natura și greutatea temelor economice și de securitate la care va fi supusă. Acesta a subliniat că relația cu țara de peste Prut, în special cu cetățenii săi, a fost întotdeauna una specială pentru România: România acționează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea și drumul european al Republicii Moldova. Ciucă a adăugat că președintele Klaus Iohannis a acordat „o atenție deosebită” relației și sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova și colaborării cu omologul său Maia Sandu: guvernele succesive pro-europene, precum cel condus de domnul Recean, au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care și l-au propus – de apropiere și integrare în Uniunea Europeană, a adăugat Ciucă.    

„Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european și internațional. Acesta trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă și mai europeană. Trebuie de asemenea valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetățenilor săi și, deopotrivă, al Uniunii Europene”, a spus premierul. „De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care și l-au propus de apropiere și integrare în Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Ciucă a mai spus că ”Războiul din Ucraina, implicaţiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum şi acţiunile tot mai agresive de destabilizare susţinute de Moscova şi de interese locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă şi constantă”.

”De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Continuăm demersurile în această direcţie şi vom lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre UE şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv. Preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a expus în urmă cu aproape o săptămână, în Parlamentul de la Chişinău, o viziune clară şi ambiţioasă pentru reformarea statului şi aderarea la UE. Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor şi a integrării europene cu scopul de a oferi un trai bun cetăţenilor săi. Aveţi un obiectiv clar pe termen scurt, cel al îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene şi al începerii negocierilor de aderare”, a arătat Ciucă.

Șeful Executivului a menționat că „nu este un drum uşor, dar este un efort necesar, benefic Și în care vă susținem cu tărie”.

„Toţi cei care poate se îndoiesc de justeţea acestui drum nu au decât să se uite la exemplul României, la cât de mult şi profund a evoluat România în contextul integrării în UE. Toţi indicatorii socio-economici probează acest lucru. Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrarea în Uniunea Europeană. Am văzut, chiar zilele trecute, cât de dificil este să faci reformă, spre exemplu în domeniul justiţiei. Observ însă că obstacolele deloc uşoare nu stau în calea Preşedintelui, a Parlamentului şi a Guvernului de a lua măsuri conform aşteptărilor exprimate de cetăţeni. Salut curajul şi determinarea autorităţilor pentru a avansa pe acest palier. Cunoaştem din proprie experienţă că nu este un drum simplu şi nici lipsit de provocări. Cred însă cu tărie în voinţa politică a Guvernului R. Moldova, în capacitatea colegiloe de la Chişinău de a găsi soluţii durabile şi echilibrate care să reaşeze pe temelii corecte sistemul de justiţie, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”, a precizat Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a spus în final că Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european și internațional, iar acesta trebuie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă și europeană.

„Trebuie, de asemenea, valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi deopotrivă al Uniunii Europene. Vă asigur, domnule Prim-ministru, că Guvernul României va fi alături de Guvernul Republicii Moldova în eforturile de îndeplinire a obiectivelor asumate”, a arătat Ciucă.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?