Prima pagină » Raluca Turcan anunță o lege pentru comasarea alegerilor

Raluca Turcan anunță o lege pentru comasarea alegerilor

Turcan: 70% dintre români nu ar fi încurcați dacă votează la locale și parlamentare în aceeași zi

by B. R.
0 comment

Deputatul liberal Raluca Turcan a anunțat că varianta comasării alegerilor poate fi pusă practică doar printr-o lege organică trecută prin Parlament. Turcan spune că se discută despre două variante: comasarea localelor cu parlamentarele sau a localelor cu parlamentarele şi cu primul tur al prezidenţialelor.

„Primul argument este că în general un an electoral este un an mort din perspectiva eficienţei la guvernare sau în administrare, pentru că de obicei, politicienii sunt concentraţi pe alegeri, iar aparatele administrative urmăresc ce fac politicienii. Or noi în momentul acesta avem nişte responsabilităţi uriaşe, care pe de o parte pot să conducă la rezolvarea unor probleme din România şi pe de altă parte să ne pună în situaţia de a folosi fiecare euro care ne este pus la dispoziţie din fondurile europene şi ambele priorităţi pentru România practic ar conduce la o dezvoltare mult mai bună a ţării (…). Noi realizăm sondaje de opinie, evident, ca să ştim cum este privit PNL în ochii românilor şi una dintre întrebări a fost şi aceasta, dacă românii ar susţine totuşi comasarea alegerilor şi cum văd ei, că e posibil noi să vedem într-un fel şi cetăţenii să vadă altfel şi 67% dintre cei intervievaţi au spus că ar fi de acord cu comasarea alegerilor şi chiar 70% au răspuns că nu ar fi deloc încurcaţi dacă ar primi mai multe buletine de vot”, a declarat Raluca Turcan, la RFI România.

Deputatul PNL susține că, prin comasarea alegerilor, prezența la vot va fi mai bună: „Începem cu europarlamentarele, apoi ar urma localele, parlamentarele şi cel mai probabil două tururi de alegeri prezidenţiale. Or dacă oamenii merg de prea multe ori la vot, este foarte posibil la un anumit moment să scadă interesul şi ajungem la o reprezentativitate scăzută a oamenilor politici (…). Nu în ultimul rând, ar fi şi argumentul costurilor. Una este comasarea localelor cu parlamentarele. Ar mai fi posibilitatea comasării localelor cu parlamentarele şi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei. PNL este pregătit. Cu mult timp în urmă am început să lucrez la două iniţiative legislative, una pentru comasarea localelor cu parlamentarele şi una pentru comasarea localelor cu parlamentarele şi cu primul tur al prezidenţialelor”.

Raluca Turcan a mai spus că singura variantă prin care se poate ajunge la comas area alegerilor este o lege trecută prin Parlament: “Această decizie trebuie făcută prin lege organică în Parlament şi cu cel puţin 12 luni înaintea alegerilor, pentru că altfel se încalcă fie codul alegerilor electorale la nivel european, fie o decizie a CCR”.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?