Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi este războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.
”Miniştrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi privind situaţia din Afganistan şi diplomaţia climatică şi energetică. Oficialii europeni vor aborda şi evoluţiile din Iran, cu accent pe situaţia drepturilor omului şi cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar. În marja CAE, miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal, în cadrul unui dejun de lucru, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu – punct introdus pe agendă la propunerea ministrului de externe Bogdan Aurescu”, a transmis MAE.
La fel ca și președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe al României va transmite încă un mesaj de solidaritate cu Ucraina în contextul împlinirii unui an de la invazia rusă.
”Ministrul de externe Bogdan Aurescu va reitera solidaritatea cu Ucraina şi va susţine necesitatea menţinerii sprijinului UE pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Va reafirma sprijinul pentru continuarea asistenţei militare, pentru consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei şi a demersurilor de izolare internaţională a statului agresor. De asemenea, va reitera importanţa tragerii la răspundere a celor vinovaţi de atrocităţile din Ucraina, în baza unor soluţii juridice solide”, a mai transmis MAE.
De asemenea, Bogdan Aurescu va discuta și despre susținerea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.
”În cadrul dejunului de lucru cu ministrul de externe Nicu Popescu, ministrul Bogdan Aurescu se va referi la evoluţiile recente din Republica Moldova, în contextul recentei învestiri a noului guvern de la Chişinău, cu accent pe tentativele ruse de destabilizare şi poziţia fermă a României pe acest subiect. Şeful diplomaţiei române va evidenţia necesitatea sprijinului UE pentru Republica Moldova pe toate dimensiunile, în vederea consolidării rezilienţei şi stabilităţii statului, precum şi în vederea ancorării ireversibile a Republicii Moldova în UE. Va susţine, astfel, avansarea rapidă a discuţiilor privind consolidarea securităţii Republicii Moldova, inclusiv prin crearea unei misiuni civile a UE dedicate acestui stat, şi continuarea asigurării asistenţei financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace pentru următorii ani”, mai anunţă MAE.
Problemele din Afganistan și Iran vor fi și ele dezbătute la reuniunea miniștrilor de externe și vor fi căutate măsuri urgente în domeniul climatic și energetic.
”Discuţiile privind diplomaţia climatică şi energetică vor avea ca obiectiv reconfirmarea ambiţiilor UE privind tranziţia verde, atât intern, cât şi pe plan global, precum si consolidarea mesajului UE în raport cu partenerii globali pentru a încuraja intensificarea eforturilor acestora în domeniul climatic şi energetic, inclusiv din perspectiva consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi instrumentalizarea energiei împotriva unor state”, a mai transmis MAE.