Întrebat dacă aplicația TikTok ar trebui interzisă în instituțiile din România, premierul Nicolae Ciucă spune că o astfel de decizie poate fi luată în baza unei analize a specialiștilor și că nu vede nicio problemă ca România să se alinieze comportamentului Comisiei Europene. Marcel Ciolacu a adăugat că România va avea aceeași abordare ca a întregii Uniuni Europene.
Această reacție vine după ce Comisia Europeană a decis să suspende utilizarea aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu, pentru a spori securitatea cibernetică la nivelul instituţiei.
„O astfel de decizie, pe datele furnizate de către specialiști și analiza de rețea, precum și consecințele unei astfel de decizii trebuie analizate foarte bine și în momentul în care ne-am clarificat nu văd niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene și a celorlalte țări care, într-adevăr, prin acest canal sunt livrate o serie întreagă de mesaje care nu întotdeauna au conținutul pe care ni-l dorim. Mai mult decât atât, s-a ajuns acolo încât astfel de canale sunt folosite inclusiv pentru dezinformare și propagandă, ceea ce trebuie să constituie, într-adevăr, un subiect serios de analiză”, a spus Nicolae Ciucă, aflat la Târgu Mureș împreună cu Ciolacu.
„Am înțeles că domnul Burduja de la Digitalizare a lămurit anumite aspecte. Cred că aici are două laturi. Una cea oficială, nu am auzit, dar cred că numai Senatul României are TikTok în România. În rest nu am auzit altă instituție să aibă TikTok. Cred că totuși ne gândim foarte mult și ca părinți și cât de mult sunt afectați copiii de acest fenomen. Sunt ferm convins că, în perioada următoare, o să avem o discuție serioasă și vom avea aceeași abordare ca întreaga Uniune Europeană”, a spus Marcel Ciolacu.
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că evaluează „cu toate instituțiile implicate” posibilitatea interzicerii conturilor de TikTok pentru instituțiile din România, așa cum se întâmplă instituțiile europene.