Prima pagină » Viktor Orban, în discursul de la Tușnad: Orban: MAE român mi-a transmis ce pot şi ce nu pot să spun. Ungaria susţine aderarea României la Spaţiul Schengen

Viktor Orban, în discursul de la Tușnad: Orban: MAE român mi-a transmis ce pot şi ce nu pot să spun. Ungaria susţine aderarea României la Spaţiul Schengen

by A. Ionut
0 comment

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Conform unei traduceri neoficiale difuzată de Antena 3, Viktor Orban a început prin a spune că în lupta pentru creştinismul în Europa va fi nevoie de ortodoxia română şi a urat bun venit publicului român prezent la adunare.

El a susţinut că a primit un  document de la MAE român în care i se spune ce subiecte poate aborda şi despre ce subiecte să nu vorbească.

Orban a afirmat că printre recomandări se află şi aceea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităţilor româneşti, cum ar fi simbolurile naţionale.

Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor.

Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis că vorbească despre ”unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomandarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc, transmite news.ro. 

O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă.

Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.

El a amintit că ambiţia naţională cea mai mare a României este aderarea la Schengen şi că aceasta este susţinută de Ungaria, care ar urma să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a lui 2024.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?