Prima pagină » Scandalul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre explodează. Ministrul PSD joacă iar cartea „ greaua moștenire”

Scandalul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre explodează. Ministrul PSD joacă iar cartea „ greaua moștenire”

by A. Ionut
0 comment

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, despre acuzațiile aduse de USR, cum că era cunoscută din 2018 practica doctorului Dan Tesloianu atât la Minister, cât și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, scrie Mediafax.

Rafila a spus că USR a avut doi miniștri în 2021 și dacă ar fi știut, ar fi trebuit să sesizeze organele de cercetare.

„Eu nu vreau să fac comentarii. Noi ne-am făcut treaba în legătură cu acest caz. Am înțeles, m-am uitat și eu la intervenția unui coleg parlamentar (…). Spune că e o situație care trenează din 2018. Vă aduc aminte că în anul 2021 au fost doi miniștri ai Sănătății, colegi ai acestui domn. Probabil că dânșii l-au informat legat de acest proiect. Nu știu de ce nu au informat organele competente. Noi am făcut-o. Mi se pare că nu are rost să facem comentarii până când Parchetul nu definitivează ancheta pentru că astfel de situații care sunt regretabile trebuie tratate cu profesionalism și responsabilitate, nu doar cu demagogie și improvizație, cum, din păcate, o fac alții la televizor”, a spus Rafila.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a făcut acuzații grave în cazul reutilizării dispozitivelor cardiace luate de la cadavre. Ungureanu spune că Ministerul Sănătății știa de 4 ani despre această practică.

„Neregulile din Spitalul Sfântul Spiridon din Iași erau însă acoperite de responsabilii din Ministerul Sănătății, așa cum face acum și actualul ministru, Alexandru Rafila. Printr-o serie de adrese trimise în 2018, șefilor Casei de Asigurări de Sănătate Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doctorul cardiolog Dan Tesloianu și managerul de atunci al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, Ioan Bârliba, informau că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate și pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centrul nostru sau din alte centre din țară”. Cu alte cuvinte, practica reutilizării dispozitivelor medicale de la decedați era cunoscută de mai bine de patru ani de responsabili din Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură pentru protejarea drepturilor pacienților”, transmite USR.

Medicul Dan Nicolae Tesloianu, din Iași, a fost arestat preventiv în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre și implantate altor pacienți.

 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?