Prima pagină » Ședință crucială cu americanii care vor dezvolta reactoarele modulare de mici dimensiuni: e un proiect de interes național, asigură locuri de muncă de înaltă calitate

Ședință crucială cu americanii care vor dezvolta reactoarele modulare de mici dimensiuni: e un proiect de interes național, asigură locuri de muncă de înaltă calitate

by B. R.
0 comment

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a bătut palma cu reprezentanții companiei americane Flour Corporation, privind proiectul de la Doicești. Asta presupune dezvoltarea primului reactor modular mic SMR: România este pe drumul cel bun în a deveni prima țară care va avea cea mai nouă, sigură și curată tehnologie nuclear. Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, a transmis premierul.    

“Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național. Pașii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power şi Fluor Co., au și o importanță la nivel global, iar acțiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar. Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanț de producție pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune. Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat şi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă”, a declarat Ciucă.

Fluor Corporation este listată la bursa din New York, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de dolari pe an. Compania este cel mai mare finanțator și acționar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din aceasta clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC), a anunțat Guvernul.În noiembrie 2021, Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.
În mai 2022, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU (memorandum de înţelegere – n.r.) pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.

În 27 iunie 2022, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, președintele Statelor Unite Joe Biden a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de doalri pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – Studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas) au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

În ceea ce priveşte proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4.
Până în prezent, în cadrul proiectului s-au alăturat în Joint Venture (JV) partenerii americani Fluor Corporation, Candu Energy şi Sargent&Lundy. Responsabilităţile principale ale JV constau în principal în asigurarea managementului de proiect şi dezvoltarea ingineriei conceptuale, o activitate preponderent asigurată de către Candu Energy, Sargent & Lundy şi Ansaldo.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?