Prima pagină » A fost votată rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina

A fost votată rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina

Rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului a fost votată de eurodeputații și parlamentarii „Euronest”

by Maria I.
0 comment
A fost votată rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europenă a R. Moldova și Ucraina

O rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului UE începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la finalul anului 2023, a fost votată marți, 21 februarie, de eurodeputații și parlamentarii care participă la Chișinău la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), scrie Ziarul de Gardă.

Deputatul european, Siegfried Mureșan a comunicat că rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată cu largă majoritate, de membrii Adunării „Euronest!”: 36 de voturi pentru, 0 împotrivă și o abținere.

„În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE.

În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu.
Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică.”, explică Siegfried Mureșan.

Adunarea Parlamentară „Euronest” este formată din membri ai Parlamentului European și parlamentari din Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE, arată publicația din Republica Moldova,  Ziarul de Gardă.

Foto: facebook.com / Siegfried Muresan

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?