Prima pagină » VIDEO: Ciucă anunță cum pot primi fermierii banii europeni

VIDEO: Ciucă anunță cum pot primi fermierii banii europeni

Premierul a dat asigurări că nu vor fi afectate salariile și investițiile

by B. R.
0 comment
Nicolae Ciucă, în vizită la Iași

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat după ședința de Guvern când și cum își vor putea primi banii de la Comisia Europeană fermierii români afectați de importurile din Ucraina .

“În ședința de azi a Executivului am aprobat Hotărârea de Guvern care stabilește mecanismele compensațiilor pe care le vor încasa fermierii români. În 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii vor putea depune documentația la APIA, pentru a primi banii. Este vorba despre prima tranșă de 10 milioane euro de la Comisia Europeană, încă 10 milioane euro de la bugetul național și o a doua tranșă a ajutorului financiar de la Bruxelles, a cărei valoare pentru România va fi stabilită ulterior. A doua tranșă din partea Comisiei însumează 100 milioane euro și va fi împărțită între cele cinci state afectate de tranzitul cerealelor ucrainene. Acest cuantum a fost anunțat de președintele CE Ursula von der Leyen în răspunsul la scrisoarea pe care i-am trimis-o alături de ceilalți premieri ai țărilor afectate”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Primul-ministru a venit cu precizări și despre cum poate fi acoperită gaura de 20 de miliarde de lei. “Vom identifica la nivelul guvernului măsurile fiscale prin care să chibzuim cheltuielile statului, pentru a ne încadra în limitele de deficit asumate. După discuțiile din coaliție, mă aștept ca săptămâna viitoare să avem o formă clară a acestui pachet de măsuri de cumpătare. Nu discutăm despre austeritate, nu vor fi afectate salariile sau investițiile și nu se vor introduce taxe ori impozite noi. Anul trecut, guvernul a obținut rezultate economice bune, apreciate de toate agențiile internaționale de rating: creștere economică de 4,8%, investiții străine și rată de absorbție a fondurilor europene la cote record. Aceste rezultate, alături de perspectivele economice favorabile pentru 2023, ne obligă să luăm măsuri responsabile care să includă diminuarea risipei bugetare, protejarea climatului investițional, a locurilor de muncă și a bunăstării cetățenilor”, a spus Nicolae Ciucă după ședința de Guvern.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?