Cel mai mare pelerinaj din țară, dedicat Sfintei Parascheva, a început deși mai este o săptămână până la marea sărbătoare. Zeci de autobuze cu credincioși au ajuns deja în capitala Moldovei. Sute de mii de creștini sunt așteptați să ia parte la marele praznic.
În fiecare an, sute de mii de credincioși din toate colțurile lumii vin la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei, despre care se spune că este făcătoare de minuni.
Pentru că cererea este foarte mare, și agențiile de turism au pus la dispoziție oferte pentru pelerini. Ceilalți credincioși s-au organizat singuri și au venit cu autocare.
Sute de mii de persoane sunt așteptate în perioada 7 – 15 octombrie la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Anul trecut, în toate cele 9 zile de pelerinaj au participat peste 340.000 de persoane la toate manifestările organizate de hramul Catedralei Mitropolitane din Iași.
Din acest weekend, racla cu moaștele sfintei este scoasă și așezată în baldachin.
Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit “exarhul cântăreţilor bisericeşti”. Moaştele vor fi aduse la Iaşi, miercuri seară, pe 11 octombrie 2023, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva – Program
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva a început sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când, de la ora 6.00, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.
În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii, a anunțat Arhiepiscopia Iașilor, potrivit ziarului Lumina.
Alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia), și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul. O motivație importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti” a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Pe lângă pelerinii veniți în număr mare se află și cerșetorii care profită de eveniment pentru a face bani, relatează Realitatea PLUS. Aceștia apelează la tot felul de trucuri pentru a impresiona și provoca milă.