Prima pagină » VIDEO – Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, în plin scandal cu ministrul Sănătății

VIDEO – Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, în plin scandal cu ministrul Sănătății

Alexandru Rafila este acuzat că amână nepermis de mult Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului

by B. R.
0 comment

De Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, la Palatul Parlamentului a avut loc a treia ediție a dezbaterii Cancer Survivor 360. Evenimentul derulat sub patronajul Președintelui României i-a avut ca speakeri în acest an pe mai mulți supraviețuitori, dar și senatori, medici și ambasadori. Evenimentul are loc într-un moment tensionat. Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului adoptat încă din noiembrie anul trecut nu are nici acum norme de aplicare, iar ministerul Sănătății a transmis că legea trebuie modificată și că unele norme de aplicare nu pot fi realizate.

 

Premierul Nicolae Ciucă a transmis prin șeful său de cancelarie că România trebuie să intre în rândul statelor în care cancerul nu este o condamnare la moarte. “Ziua Supravietuitorului este un prilej să oferim sprijin și sperantă celor care se luptă cu boala. Cei care au supraviețuit sunt niște eroi. Mă înclin cu respect în fața supraviețuitorilor. Prin puterea exemplului, oferă speranță bolnavilor și societății. Instituțiile trebuie să ofere soluții concrete. Mesajul meu clar este că nu există timp de pierdut. Acum este momentul să acționăm. Statul trebuie să lucreze pentru a face mai bună viața pacienților, să fim atenți la recomandările specialiștilor. Nu avem responsabilitate mai importantă decât garantarea dreptului la sănătate. Vreau să reiterez angajamentul meu si al Guvernului de a aduce România în rândul statelor în care diagnosticul acesta nu e o condamnare la moarte. Trebuie programe țintite, să luăm exemple de la alte state, să fim primii care implementăm măsurile din planul de cancer. Le mulțumesc supraviețuitorilor pentru exemplul pe care îl oferă”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Senatorul Nicoleta Pauliuc este cea care a avut inițiativa legislativă prin care s-a instituit Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer. “Această zi trebuie să fie și un factor motivator pentru autorităţi şi instituţii: să înţeleagă că timpul nu are răbdare cu bolnavii de cancer şi că trebuie făcut ceva. Cu cât vorbim mai mult despre aceste nevoi, cu cât presăm mai tare pentru a obţine rezultate, cu atât vocea bolnavilor de cancer nu va fi neglijată. România crede cu tărie în nevoia unei abordări integrate în acest domeniu, pentru că, împreună, suntem mai puternici şi mai eficienţi. De aceea, trebuie să ne asumăm şi noi cele trei obiective majore: 1. Atingerea unui procent 70% supraviețuire pe termen lung pentru pacienții cu cancer până în 2035; 2. Dublarea supraviețuirii pentru tumorile cu prognostic intermediar și prost; 3. Eliminarea cancerelor cauzate de HPV ca problemă de sănătate publică”, a transmis Nicoleta Pauliuc care a anunțat că pregătește și un proiect legislativ: “În perioada următoare voi pune în dezbatere publică o propunere legislativă prin care se va recunoaşte ca vechime în muncă mai multe tipuri de concedii medicale: perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă; perioada concediului pentru carantină/izolare; perioada concediului pentru maternitate; perioada concediului de risc maternal; perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav; perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice. Prin prezenta propunere legislativă, foștii pacienți – viitori supraviețuitori, femeile în stare de maternitate – viitoare mame și îngrijitorii oamenilor în suferință, fie copii bolnavi fie pacienți cu afecțiuni oncologice se vor afla în aceeași situație cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce privește drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate”.

Alina Gorghiu, președintele Senatului, a lansat un apel la adresa Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila: “Cifrele arată că suntem departe de ceea ce ne dorim să fim. 9 din 10 români sunt financiar vulnerabili în cazul unui diagnostic de cancer. Din 1 iulie vin măsuri care să arate preocuparea Guvernului pentru bolnavii de cancer. România are o strategie pentru bolnavi, a fost un efort la toate nivelurile. Este timpul să punem presiune atunci când vedem că masurile sunt tărăgănate. Nu poți să construiești reforme și să alini suferință dacă ai orgolii personale. Nu ajungi nicăieri. Lansez în fața dumneavoastră un apel către conducerea Ministerului Sănătății, un apel să elaboreze până la sfârșitul lunii iunie normele pentru planul de cancer. Altfel, va fi imposibil să explicăm de ce mor 20.000 de bolnavi anual”.

Alexandru Rafila a fost criticat vehement atât de organizații de pacienți, cât și de politicieni că implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului este amânată nepermis de mult. Planul a fost votat prin lege încă de anul trecut, dar nici până acum nu există norme de aplicare. Cele mai recente date arată că, anual, în țara noastră aproximativ 100 de mii de români sunt diagnosticați cu cancer, iar mulți dintre bolnavi primesc tratamentele care îi țin în viață mult prea târziu.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?