Prima pagină » MUTARE DISPERATĂ – Președintele turc crește salariile cu 4 zile înainte de alegeri

MUTARE DISPERATĂ – Președintele turc crește salariile cu 4 zile înainte de alegeri

by B. R.
0 comment

Recep Tayyip Erdogan are motive serioase să se teamă de rezultatul alegerilor de duminică. Președintele turc a anunțat marți, cu 4 zile înainte de vot, o creștere cu 45% a salariilor bugetarilor, chiar înaintea alegerilor de duminică, 14 mai. Potrivit Politico, câştigătorul alegerilor din Turcia nu va avea deloc o sarcină uşoară din cauza crizei economice fără precedent. 

Cel mai mic salariu lunar al bugetarilor din Turcia va fi majorat la 15.000 lire turceşti (adică 768 de dolari), a anunţat Erdogan. Creșterea face parte dintr-un program numit Protocolul Contractului Colectiv Public care abordează drepturile salarile și sociale ale angajaţilor statului. 

„Cu acest protocol, determinăm cadrul salariului pe care aproximativ 700.000 dintre frații noștri îl vor primi în 2023-2024. Mărim salariile cu 45%, inclusiv ajutorul social. Astfel, creștem salariul minim al angajaţilor din sistemul public la 15.000 de lire turceşti”, a spus președintele turc.

Erdogan a subliniat că guvernul va continua să lucreze pentru creșterea salariului minim de care beneficiază funcționarii publici și pentru majorarea pensiilor.  

„În iulie, pregătim majorări salariale ajustate la inflație și ajutoare sociale”, a adăugat el.

Erdogan a promis că cetățenii „nu vor zdrobiți” de inflația, care s-a relaxat în ultimele șase luni. Rata inflaţiei a scăzut în aprilie la 43,68%, la jumătate faţă de cea de toamna trecută, iar guvernul spune că se așteaptă ca trendul descendent să se mențină. 

Potrivit sondajelor, alegerile din 14 mai din Turcia ar putea pune capăt la peste două decenii de putere pentru Recep Tayyip Erdogan. Cu 4 zile înainte, Kemal Kılıçdaroğlu conduce în sondaje cu 47,4%, în timp ce Erdogan are 45,6%, Ince – 3,9%, iar Ogan 3,1%, potrivit datelor 600vekil. 

64 de milioane de turci sunt chemaţi la urne în cadrul actualului scrutin, iar peste 1,7 milioane de turci care locuiesc în străinătate au votat deja în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare cruciale de duminica aceasta. Termenul limită pentru a vota din afara ţării este astăzi, 9 mai. 

Deşi doar jumătate dintre turcii din diaspora au participat la alegeri, numărul alegătorilor din străinătate a crescut cu aproape 30% faţă de alegerile generale şi prezidenţiale din 2018. Atunci, aproape 60% dintre votanţii de peste hotare au optat pentru Erdogan, procent superior celui de 53% cât a înregistrat în total.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?