Prima pagină » BREAKING / Polonia și Grecia solicită Uniunii Europene crearea unui scut antiaerian

BREAKING / Polonia și Grecia solicită Uniunii Europene crearea unui scut antiaerian

by A Ioana
0 comment
scut antiaerian

Polonia și Grecia au cerut joi Uniunii Europene să își consolideze apărarea prin crearea unui scut antiaerian, în contextul războiului în desfășurare între Rusia și Ucraina, conform unui comunicat comun al celor două state, relatează AFP. Premierul polonez Donald Tusk și omologul său elen Kyriakos Mitsotakis au subliniat, într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că “Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra sa va fi sigur”.

Această cerere intervine într-un moment în care cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se confruntă deja cu dificultăți în găsirea finanțării necesare pentru dezvoltarea propriilor industrii de apărare, în urma invaziei ruse în Ucraina, începută în februarie 2022.

În cadrul unei dezbateri desfășurate joi la Bruxelles, Ursula von der Leyen a menționat solicitarea Varșoviei și a Atenei, subliniind necesitatea lansării de proiecte comune în acest domeniu, “de exemplu sub forma unui scut antiaerian pentru toți”.

Spațiul aerian al Poloniei și României, țări care se învecinează cu Ucraina, a fost traversat în mai multe rânduri de rachete și drone, ca urmare a conflictului aflat la frontierele lor. “Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilități majore a securității noastre“, au apreciat cei doi șefi de guvern europeni în scrisoarea lor.

Citește și despre

Gabriela Firea trage un semnal de alarmă privind starea parcurilor Bucureștene

Slăbiciunea apărării antiaeriene în Uniunea Europeană a fost recent evidențiată de dificultățile multor state europene de a răspunde cererii crescânde a ucrainenilor pentru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, necesare pentru protejarea infrastructurilor și populației împotriva bombardamentelor forțelor ruse.

Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis intenționează să prezinte această propunere în cadrul viitorului summit al UE, prevăzut pentru luna iunie.

Sursa foto: Libertatea

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?