Prima pagină » Polonia vrea ca UE să plătească pentru tancurile pe care le trimit în Ucraina Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/polonia-vrea-ca-ue-sa-plateasca-pentru-tancurile-pe-care-le-trimit-in-ucraina-2226661 Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Polonia vrea ca UE să plătească pentru tancurile pe care le trimit în Ucraina Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/polonia-vrea-ca-ue-sa-plateasca-pentru-tancurile-pe-care-le-trimit-in-ucraina-2226661 Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

by A. Ionut
0 comment

Polonia a cerut oficial Germaniei permisiunea de a exporta o serie de tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, într-o mișcare care pune și mai multă presiune asupra Berlinului pentru a lua o decizie legată de această problemă.

Guvernul german a declarat pentru BBC News că a primit marți cererea din partea guvernului de la Varșovia de a exporta 14 tancuri Leopard de fabricație germană. Dar a insistat că decizia finală revine cancelarului Olaf Scholz.

Ucraina spune că tancurile Leopard sunt vitale pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși. Aceste tancuri au fost proiectate special pentru a concura cu tancurile rusești T-90, care sunt folosite în prezent pe front.

Premierul polonez Masteusz Morawiecki a spus că speră că Germania va răspunde rapid la cerere, acuzând în același timp Berlin că „întârzie, se eschivează și acționează într-un mod greu de înțeles”.

Morawiecki a mai spus că Polonia va cere Uniunii Europene să compenseze costul tancurilor pe care dorește să le trimită în Ucraina.

Germania a ezitat să trimită vehiculele sau să permită altor națiuni să facă același lucru, una dintre preocupările sale fiind teama că o mișcare bruscă în această problemă ar putea conduce la o escaladare și mai mare a conflictului început de Rusia pe 24 februarie 2022.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorious, a declarat marți că Berlinul a dat undă verde națiunilor aliate pentru a instrui ucrainenii să folosească tancurile Leopard 2, dar nu s-a angajat să le trimită pe ale lor. De asemenea, Boris Pistorious a spus că o decizie cu privire la furnizarea tancurilor va fi luată în curând.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului „va veni în curând”.

Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate. „Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Sursa: digi24.ro

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?