Prima pagină » Strigăt de ajutor! Maia Sandu, interviu pentru CNN: Putin vrea să cumpere alegerile prezidențiale

Strigăt de ajutor! Maia Sandu, interviu pentru CNN: Putin vrea să cumpere alegerile prezidențiale

by B. R.
0 comment

Într-un interviu acordat pentru CNN, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că țara se confruntă cu „tentative ruseşti de a submina procesele democratice, inclusiv anul acesta, când avem alegeri locale, anul viitor, când vom avea alegeri prezidenţiale”.

„Anul trecut, Rusia a încercat să influenţeze lucrurile în Moldova folosind arma energiei, apoi, la începutul anului acestuia, Rusia a încercat să răstoarne guvernul nostru, folosind proteste violente. Ei bine, a încercat să folosească protestatari violenţi, însă după ce instituţiile noastre au reuşit să gestioneze riscul, acum vedem că Rusia încearcă altceva; de exemplu să folosească bani murdari pentru a cumpăra alegători şi, desigur, vedem tot mai multe tentative ruseşti de a submina procesele noastre democratice, inclusiv anul acesta, când avem alegeri locale, anul viitor, când vom avea alegeri prezidenţiale. Deci ne simţim mai în siguranţă datorită rezistenţei ucrainene, însă încă trebuie să facem mult pentru a ne apăra”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a spus că în ultimii doi ani Republica Moldova a făcut eforturi susținute pentru independența energetică.

„În urmă cu un an, cumpăram 100% din necesarul nostru de gaze din Rusia, astăzi, cu excepţia regiunii transnistrene, nu mai consumăm niciun pic de gaz rusesc. Sigur că trebuie să facem şi mai mult, dar am reuşit să ne apărăm democraţia şi vom continua să luptăm pentru democraţia noastră”.

Întrebată de ce a expulzat în luna iulie 45 de diplomați ruși, Maia Sandu a răspuns:

”Când oamenii din Rusia încearcă să răstoarne guvernul nostru ales democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară.

Cetăţenii moldoveni decid cine trebuie să conducă ţara. Avem alegeri libere şi noi vom decide cum este guvernată ţara, care este direcţia geopolitică pe care doreşte să o adopte ţara. Când Rusia intervine, când Rusia ne şantajează, când Rusia nu respectă neutralitatea prevăzută în Constituţia noastră, pentru că Rusia îşi menţine soldaţii pe teritoriul nostru împotriva voinţei poporului moldovean, vom răspunde în consecinţă, pentru că responsabilitatea mea, responsabilitatea parlamentului şi a guvernului este să reprezinte interesele cetăţenilor moldoveni”.

  

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?