În unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și unul dintre cele mai importante centre financiare ale planetei, are loc un fenomen greu de explicat. Locuitorii clasei mijlocii şi de jos sunt nevoiţi să locuiască în garsoniere minuscule, unde dormitorul, bucătaria, şi baia sunt înghesuite în câţiva metri pătraţi, aflându-se într-o situaţie mai precară decât prizonierii din închisorile de maximă securitate din China.
Spațiul mediu de locuit per persoană în oraș este de doar 5 metri pătraţi, echivalentul a doar jumătate de loc de parcare. Locuitorii săraci din Hong Kong au mai puțin spațiu de locuit decât prizonierii din închisorile de maximă securitate ale orașului, potrivit unui nou studiu efectuat pe 204 familii dintr-un cartier de către o asociație locală de rezidenți, potrivit The Guardian.
În ciuda faptului că este unul dintre cele mai bogate orașe din lume și are un guvern cu rezerve fiscale de peste 100 de miliarde de lire sterline, Hong Kong rămâne o societate profund inegală.
Este cea mai scumpă piață de locuințe din lume și un cetăţean din clasa medie ar trebui să economisească mai mult de 18 ani de salariu înainte de impozitare, cheltuind acești bani pentru nimic altceva decât pentru a-și permite o casă. Prețurile au crescut vertiginos în ultimii ani, alimentate de investițiile chineze continentale pe piața imobiliară și de un guvern care nu dorește să preia dezvoltatori puternici.
Aproximativ 200.000 de persoane locuiau în apartamente subdivizate, conform unui raport guvernamental din 2016, peste 65% dintre familii trăind în unități care variau între 7-13 mp. Aceste case variază de la cabane construite ilegal pe acoperiș, până la camere fără ferestre. [penci_video url=”