Prima pagină » 12 pacienți arși în explozie au fost transferați în spitalele din străinătate. Motreanu (PNL): am avut ocazia să vedem din nou solidaritatea europeană în acțiune

12 pacienți arși în explozie au fost transferați în spitalele din străinătate. Motreanu (PNL): am avut ocazia să vedem din nou solidaritatea europeană în acțiune

Dan Motreanu a susținut și a votat în 2021, în plenul Parlamentului European, Acordul dintre Parlamentul European și Consiliu cu privire la propunerea de consolidare a Mecanismului de protecție civilă al UE pentru perioada 2021-2027. 

by B. R.
0 comment
Aproape un sfert dintre victimele catastrofei de la Crevedia au fost transferate în străinătate, pentru că România nu are suficiente paturi pentru marii arși. 12 pacienți sunt în grija medicilor din 5 țări, iar alții în stare extrem de gravă sunt îngrijiți în Capitală. Doi dintre aceștia nu puteau fi transportați cu avionul, iar șansele lor de a rămâne în viață sunt minime, spun medicii. 43 dintre victime sunt pompieri și jandarmi. Transferul pacienților a fost posibil prin Mecanismului UE de Protecție Civilă, care a făcut posibilă tratarea unora dintre victimele tragediei de la Crevedia în spitale specializate pentru marii arși din alte țări ale Uniunii Europene, este mesajul transmis de Dan Motreanu, prim-vicepreședintele PNL.

„Într-un moment greu pentru România, am avut ocazia să vedem din nou solidaritatea europeană în acțiune”, a subliniat acesta. 

Dan Motreanu a susținut și a votat în 2021, în plenul Parlamentului European, Acordul dintre Parlamentul European și Consiliu cu privire la propunerea de consolidare a Mecanismului de protecție civilă al UE pentru perioada 2021-2027. 

 „Mecanismul de Protecție Civilă are rolul de a promova o cooperare operațională rapidă și eficientă între serviciile naționale de protecție civilă ale statelor UE pentru a răspunde mai bine la dezastre și situații de urgență. În acest fel, se asigură coordonarea resurselor statelor membre care au nevoie de asistență și a celor capabile să furnizeze specialiști și echipamente. Odată ce Mecanismul de Protecție Civilă al UE este activat, statele membre pot oferi asistență. Dacă nicio țară nu poate oferi asistență, se apelează la rezerva strategică a UE – rescEU. Mecanismul poate fi activat la solicitarea oricărei țări din lume. Din 2001 și până în prezent, acesta a fost activat de peste 600 de ori în interiorul și în afara UE”, a scris Motreanu pe Facebook. 
 

Mecanismul primește o finanțare de 1,263 miliarde euro din bugetul UE 2021-2027 și de 2,056 miliarde euro din Mecanismul de redresare și reziliența UE.

Începând din 2001, Mecanismul de protecție civilă a fost activat de peste 420 de ori, cel mai recent pentru criza de sănătate provocată de COVID-19, cutremurul din Albania (2019), incendiile forestiere din Suedia (2018) și Grecia (2019),  cutremurul din Turcia (2023). 

În 2019 Mecanismul a primit o rezervă suplimentară de resurse (rescEU): avioane și elicoptere pentru combaterea incendiilor, echipamente medicale specializate și un stoc strategic de materiale medicale. Aceste capacități se adaugă la resursele naționale ale fiecărei țări membre. La mijlocul lunii martie 2020, în rescEU au fost incluse și echipamente medicale de terapie intensivă, echipamente individuale de protecție, materiale de laborator, vaccinuri și medicamente pentru combaterea crizei sanitare. De asemenea, cu ajutorul mecanismului, 75 de mii de persoane blocate în diverse țări din cauza pandemiei s-au putut întoarce acasă.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?