Prima pagină » Ciolacu, după vizita la Bruxelles: Nu sunt de acord cu TVA peste 19%. Pensiile mici vor crește

Ciolacu, după vizita la Bruxelles: Nu sunt de acord cu TVA peste 19%. Pensiile mici vor crește

by B. R.
0 comment
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri seară, după discuțiile cu președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, că i-a transmis clar faptul că nu va accepta majorarea TVA peste 19%, ca una dintre măsurile de reduce a deficitului bugetar, Șeful guvernului a mai precizat că discuțiile pe renegocierea deficitului vor continua.

„Comisiile tehnice au rămas cu doamna Celine Gauer (directoarea generală a grupului operativ pentru redresare și reziliență din cadrul Comisiei Europene – n.red.) să discute anumite aspecte. Ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile.  Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%, un lucru care ar duce evident din nou la o creștere a inflației și la o scădere economică, respectiv dacă s-ar fi crescut cu un punct procentual de TVA ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%. Este pentru prima oară după aproape doi ani când am reușit să aducem inflația la o singură cifră. Vom continua să descreștem cât mai mult. Numai așa putem crește puterea de cumpărare a românilor”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă după întâlnirile cu liderii europeni. 

Prim-ministrul a spus că există „o flexibilitate” din partea Comisiei Europene „în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”. 

„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova și este evident ca și țară de graniță – având cea mai lungă graniță cu Ucraina, țară aflată într-un conflict armat total incorect cu Rusia – că avem influență negativă, de la asigurări, la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o țară cu risc mai ridicat față de Austria, spre exemplu, care este mai îndepărtată decât conflictul cu Ucraina. 

Comisia a înțeles acest întreg context și este argumentul principal, fiindcă România este într-un acord de deficit excesiv (…) și suntem singurul stat european care suntem sub un acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește descreșterea deficitului către 3%, conform Acordului de la Maastricht. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României. 

După aceea, Comisia, în urma reformelor pe care le implementăm în țară, va propune Consiliului această nouă renegociere. Acesta este calendarul.  Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg. Nu vorbim numai de cifre. Atât președinta Comisiei, președintele Consiliului (European – n.red.) și președinta Parlamentului, cu toții sunt oameni politici la fel ca și mine. Deci, se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune”, a precizat șeful PSD.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu înainte ca acesta să plece la Bruxelles pentru discuții cu oficialii europeni despre deficitul bugetar și Planul Național de Redresare și Reziliență. Iohannis spune că au discutat despre TVA, însă, din punctul său de vedere, soluția pentru acoperirea găurii de la buget nu este majorarea TVA-ului, ci „creșterea gradului de colectare”.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?