Prima pagină » Încă puțin! Reabilitarea Mănăstirii Căldărușani, aproape gata. Investiție de peste 23 de milioane de lei

Încă puțin! Reabilitarea Mănăstirii Căldărușani, aproape gata. Investiție de peste 23 de milioane de lei

by B. R.
0 comment

Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov, un monument istoric aflat în patrimoniul cultural ilfovean, trece printr-un amplu proces de reabilitare. Finanțarea este asigurată din fonduri europene și de la bugetul local, iar stadiul lucrărilor a ajuns la 83%, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu. Proiectul are o valoare totală de peste 23 de milioane de lei. 

Cele două biserici din cadrul mănăstirii, adică Biserica Sf. Dimitrie și Biserica Sf. Ioan Evanghelistul, sunt reamenajate în totalitate, atât la interior cât și la exterior. Obiectivele investiției sunt creșterea accesibilității pentru introducerea obiectivului de patrimoniu în circuitul județean și regional, creșterea importanței turismului cultural la nivel local și regional și a numărului de vizitatori. 

Proiectul prevede conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din ansamblul de monumente istorice al lăcașului de cult.  

Pentru refacerea ansamblului de monumente istorice de pe malul lacului Căldărușani, Consiliul Județean Ilfov a obținut fonduri prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).

 

Implementarea proiectului a fost atent monitorizată pe toată perioada desfășurării lucrărilor, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, pe pagina de Facebook.  

„Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Autorității de Management a Programului Operațional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov privind stadiul lucrărilor și efectuarea raportului de progres. Procentele ne arată că lucrările se află la un stadiu de 82,56%”, a transmis Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul are o valoare totală de peste 23 de milioane de lei. Cea mai mare parte din suma necesară lucrărilor de reabilitare a fost acoperită din fonduri europene, 15,5 milioane de lei. 3,9 milioane de lei de la bugetul național, sume rambursabile și contribuția Consiliului Județean Ilfov de 3,5 milioane de lei. 

„Monumentele istorice sunt pentru ilfoveni și nu numai, locuri liniștite, pline de înțelepciune, unde se poate petrece o zi de weekend departe de agitația urbană. Mănăstirea Căldărușani este o mănăstire de călugări și una dintre cele mai vechi și mai mari lăcașuri ortodoxe din Muntenia. Astfel de obiective nu trebuie să lipsească din programele administrațiilor locale. În afară de problemele de zi cu zi cu care se confruntă oamenii, ei au nevoie și de locuri minunate care să le bucure sufletele”, a mai precizat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov.

Mănăstirea Căldărușani este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură bisericească din Țara Românească. Lăcașul de cult a fost ctitorit în 1638 de Matei Basarab. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?