Prima pagină » Ciucă: încă un pas spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. România a primit invitația de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită

Ciucă: încă un pas spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. România a primit invitația de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită

România continuă eforturile de integrare în OCDE. A fost invitată în Grupul de Lucru Anti-Mită al organizației.

by B. R.
0 comment

România a primit, astăzi, 18 aprilie, invitația din partea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită și de a adera la Convenția Anti-Mită a Organizației, privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale.

Invitația, transmisă prin intermediul scrisorii secretarului general al OCDE, Mathias Cormann către prim-ministrul Nicolae Ciucă, reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de către România, și în special de către Ministerul Justiției, pentru a se alătura acestui demers, constituind totodată, un angajament solid al țării noastre în direcția elaborării și implementării de politici eficiente în materia luptei anticorupție.

„România face încă un pas spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Am primit astăzi invitația de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită și din Convenția Anti-Mită a OCDE. Aderarea țării noastre la această Convenție va contribui la includerea companiilor românești în lanțurile de aprovizionare de la nivel global, dar și la atragerea de noi investitori străini.
Prin demersul de astăzi, sunt recunoscute eforturile depuse de către România și, în special, de către Ministerul Justiției pentru îmbunătățirea luptei împotriva corupției și pentru consolidarea sistemului judiciar. Ne asumăm, astfel, un angajament solid pentru elaborarea și implementarea de politici eficiente în acest domeniu, aspect care transmite un semnal puternic la nivel internațional. Totodată, rămânem la fel de angajați în continuarea procesului de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație economică globală, care reunește state din care provin 90% din investițiile străine directe”, a scris premierul pe pagina de Facebook.
 

De mai bine trei decenii, Grupul de lucru anti-mită acționează ca o forță motrică la nivel global, care promovează lupta împotriva coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale. Prin participarea în acest Grup de lucru, România va putea să ia parte la dezvoltarea și implementarea unor politici și practici eficiente în combaterea corupției, inclusiv prin creșterea conștientizării în rândul operatorilor economici cu privire la riscurile și consecințele dării de mită.

Convenția Anti-Mită a OCDE este unul dintre cele mai importante instrumente multilaterale anti-corupție. Aderarea la Convenție va contribui, pe de o parte, la consolidarea politicilor și practicilor anticorupție, iar, pe de altă parte, la creșterea vizibilității de țară prin promovarea experienței proprii a României în acest domeniu.

Invitația primită marți din partea secretarului general al OCDE confirmă încrederea organizației în capacitatea României de a contribui la eforturile comune de promovare ale valorilor organizației în vederea asigurării prosperității și egalității pentru toți cetățenii.

Aceasta reprezintă, totodată, recunoașterea eforturilor României din ultimii ani pentru îmbunătățirea luptei împotriva corupției și, implicit, pentru consolidarea sistemului judiciar. În plus, invitația Consiliului OCDE reprezintă un semnal clar că România are potențialul de a sprijini efortul de combatere a coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale. Executivul va contribui la finalizarea cât mai curând posibil a procesului de aderare la Convenție, pentru începerea monitorizării de către Grupul de Lucru a modului în care România implementează prevederile acesteia, jalon important în procesul de aderare la OCDE.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?