Prima pagină » Ciucă: NATO să întărească prezența la Marea Neagră. Avem elemente ale definiţiei unui război de cucerire

Ciucă: NATO să întărească prezența la Marea Neagră. Avem elemente ale definiţiei unui război de cucerire

by B. R.
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă a cerut întărirea prezenţei NATO în zonă, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, având în vedere ameninţările de securitate existente. Acesta a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept „un război de cucerire și, totodată, un război neo-colonial”. 

„Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în ape teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de ameninţări de securitate, care reclamă întărirea prezenţei Alianţei. În afară de zone interzise, cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea, controlată ulterior, a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare sau o intervenţie similară şi periculoasă, dar sub denumirea operaţiunii directe calificate, fără utilizarea armamentului din dotare, la adresa avionului polonez participant la o misiune europeană FRONTEX, într-un zbor agresiv şi imprudent, periculos şi descurajator al aeronavelor ruse”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că, la capitolul ameninţări, trebuie reţinut abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina.

„Am ridicat de mai multe ori problema acestor zone de interdicţie în arealul Mării Negre, care au limitat şi uneori blocat libertatea de navigaţie în Marea Neagră. Exerciţii reale sau imaginare, crearea artificială a unor zone de război şi pericol pentru circulaţia vaselor comerciale, blocarea acestora în porturi sau interceptarea lor, toate au fost subiecte de discuţii şi ameninţări directe la securitatea maritimă, ce trebuie reglementate corespunzător şi cuprinse în planuri de acţiuni, dar şi în proiecte de prezervare a libertăţii de circulaţie, inclusiv prin însoţirea transporturilor de nave de patrulare militară, care să salvgardeze tranzitul”, a explicat Ciucă.

Premierul a subliniat că lumea s-a schimbat şi totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Acesta a completat că securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive. Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, ajuns la ediţia a VII-a, este organizat joi şi vineri de think-tankul New Strategy Center şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?