Prima pagină » Ciolacu: Regiunea Mării Negre, poligonul de testare a unei noi ordini mondiale

Ciolacu: Regiunea Mării Negre, poligonul de testare a unei noi ordini mondiale

by B. R.
0 comment

Președintele social-democraților a spus la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani că regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru stabilitatea regională și globală. Cum România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, România are un rol-cheie care trebuie asumat, a precizat Ciolacu.

 „N-o să pot uita cât trăiesc imaginile tulburătoare pe care le-am văzut anul trecut, în Bucea sau Irpin. N-o să uit nici alte imagini, la fel de emoționante, de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, când România și-a oferit tot sprijinul. Imagini cu mii de femei ucrainene cu copii în brațe, aflate la granițele noastre. România i-a sprijinit pe toți, atât pe refugiații ucraineni care doreau să tranziteze țara în drum spre Occident, cât și pe cei care au ales să rămână în țara noastră. Am susținut Ucraina din toate punctele de vedere pentru ca această țară să reziste invaziei ruse. Sunt însă și unii care încearcă să se racordeze cât mai atent în prezent la situațiile care evoluează atât de dinamic în jurul nostru. Și realitatea este că România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, inclusiv porturi vitale la Marea Neagră și un rol major în promovarea intereselor euro-atlantice în regiune. Iar această realitate ne arată clar că trebuie să ne asumăm cu mai multă forță acest rol-cheie. Am început deja să reconstruim arhitectura de bază a securității Mării Negre, care trebuie edificată atât pe securitatea economică, cât și pe securitatea apărării reciproce. Am investit în modernizarea Portului Constanța, am extins liniile feroviare care conectează Ucraina cu România. Am investit masiv în drumuri, poduri și autostrăzi pentru a facilita circulația mărfurilor de la Marea Neagră către Europa. Am avansat cu proiectul Cablului Energetic Submarin al Mării Negre care ne conectează cu țările din Caucazul de Sud.

Este și momentul să învățăm din trecut, să folosim evoluțiile din prezent pentru a ne pregăti însă pentru viitor! Invazia rusă a rescris complet ecuația energetică în Europa. Având în vedere poziția unică a României, am făcut din independența energetică și inter conectivitate o prioritate de vârf într-un efort de a reduce dependența europeană de Rusia”, a declarat Marcel Ciolacu la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?