Prima pagină » Ciucă, prima reacție după acordul privind cerealele ucrainene: fermierii români vor primi mai mult sprijin

Ciucă, prima reacție după acordul privind cerealele ucrainene: fermierii români vor primi mai mult sprijin

by B. R.
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de simpatie și respect cu privire la acordul la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România. Fermierii români vor primi astfel mai mult sprijin, a spus prim-ministrul.  

„Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual. În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în ședința de guvern”, a transmis premierul român.

Măsura ar putea fi extinsă și către alte produse agricole. 

„Acordul încheiat ieri seară stabilește retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene și permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Totodată, Comisia a prevăzut și o procedură accelerată de investigare a impactului pe piață, ceea ce va permite ca și pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricționare începând cu 5 iunie”, a precizat Nicolae Ciucă.

Măsurile excepţionale agreate de Comisia Europeană cu România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia vor permite tranzitul cerealelor ucrainene spre alte state.

 Începând cu 1 mai se interzice importul a patru produse din Ucraina, respectiv grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă, asta pentru a proteja interesele fermierilor autohtoni. Importurile vor fi suspendate până în data de 5 iunie, urmând ca apoi să se analizeze din nou problema şi să se ia o o decizie pentru următoarea perioadă. Acordul, însă, garantează tranzitul cerealelor spre alte țări. Uleiul de floarea soarelui, care se afla pe lista restricţiilor, va fi doar monitorizat, alături de alte produse. De asemenea, va fi aprobat şi un al doilea pachet de ajutor financiar pentru ţările afectate, în valoare de o sută de milioane de dolari. Interdicția de import va fi valabilă până la 5 iunie. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?