Prima pagină » Bombă: Boloș cere CE eliminarea pragului de 9,4 pentru pensii

Bombă: Boloș cere CE eliminarea pragului de 9,4 pentru pensii

Cum și de când se schimbă PNRR. Ce se întâmplă cu banii europeni

by B. R.
0 comment

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis într-un comunicat principalele modificări care vor fi aduse Planului Național de Redresare și Reziliență. Cea mai importantă schimbare transmisă Comisiei Europene este eliminarea pragului de 9,4 la sută din PIB pentru pensii.  

Ministerul Investițiilor a transmis că va propune scăderea sumei de la Comisia Europeană cu 2,1 miliarde de euro deoarece economia noastră este în creștere și înțelegerea inițială s-a făcut pe vremea când lucrurile stăteau mult mai rău din punct de vedere economic. În același timp, planul pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor noastre de energie (REPowerEU) va aducă țării noastre o finanțare de 1,44 miliarde de euro.

Ministerul propune un set de de măsuri pentru încurajarea sistemului energetic bazat pe energia curată. Cele mai importante inițiative:

– Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei pentru persoane fizice;

– O nouă lege care va putea permite folosirea terenurilor abandonate sau degradate din proprietatea statului pentru producția de energie verde;

– Modificări legislative care vor permite măsurile necesare pentru investițiile offshore care permit producerea de energie din sursă regenerabilă – eolian;

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a cerut și identificarea jaloanele din PNRR care nu pot fi îndeplinite și justificări urgente. În funcție de aceste răspunsuri, minsiterul lui Boloș va lua în calcul modificări majore a unor măsuri din PNRR: modificarea unor indicatori din cauza creșterii prețurilor sau oprirea lanțurilor de aprovizionare, modificarea termenelor de realizare din cauza întârzierilor sau a constestațiilor licitațiilor.

Cu siguranță cea mai importantă măsură transmisă Comisiei Europene se referă la sistemul public de pensii. Procentul de 9,4 la sută din PIB stabilit pentru fondul de pensii va fi eliminat (dacă va fi și CE de acord), iar în locul lui vor apărea alte reguli din indexare.

Ministerul Investițiilor mai transmite că ar putea apărea noi modificări la PNRR în urma discuțiilor cu cei de Comisia Europeană.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?