Nicolae Ciucă, premierul României, este încrezător că măsurile care vor fi luate zilele următoare vor ajuta fermierii români. Primul-ministru a dat de înțeles că sumele prin care vor fi compensate efectele importurilor de cereale din Ucraina îi vor mulțumi pe agricultorii din țara noastră.
“Am luat o decizie ca, împreună cu alți 5 premieri, să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză completă a situației legată de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina și, în mod deosebit, tranzitul de cereale din Ucraina asupra prețului la anumite produse agricole… Trebuie să ținem cont de faptul că în momentul de față se aplică un regulament al Uniunii Europene, regulamentul 870 din mai anul trecut și, de asemenea, are o perioadă de aplicare de un an de zile. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană și ați văzut foarte clar că, inclusiv Polonia care a anunțat un set de măsuri, a revenit asupra lor după discuția cu Comisia. Trebuie să ținem cont că primim anual și distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin direct 2 miliarde către agricultori și 1 miliard și ceva pentru investiții. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens și, de asemenea, să fie îndreptate în așa fel să sprijinim, nu să afectăm. Încă de săptămânile trecute am avut întâlniri cu fermierii din România și am discutat toate măsurile pe care noi trebuie să le luăm. Știți foarte bine că domnul președinte Iohannis a intervenit pe lângă președintele Comisiei astfel încât să primim bani mai mulți de la Comisie. Se analizează și probabil că vom primi drept răspuns inclusiv această variantă de mărire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina și eu sunt de acord că trebuie să vedem acest set de măsuri. De altfel, asta am și dorit, prin scrisoarea pe care am adresat-o, să facem în așa fel încât anumite categorii să nu fie afectate, fermierii să nu fie afectați, să fie sprijiniți”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.
Ciucă spune că se discută despre măsuri și în ceea ce privește mierea de albine, uleiul sau laptele. “Oliagenoasele, de asemenea, sunt vizate de aceste măsuri, inclusiv carnea de pui, trebuie să analizăm perspectiva importului pentru carnea de pui”, a concluzionat primul-ministru.