Prima pagină » Geoană nu exclude candidatura la Cotroceni: viitorul României a intrat în criză de timp

Geoană nu exclude candidatura la Cotroceni: viitorul României a intrat în criză de timp

by B. R.
0 comment
Mircea Geoană nu exclude candidatura sa la președinția României și a spus că va discuta despre acest subiect după ce își termină mandatul din NATO, în toamna anului viitor. 

Numărul doi din Alianța Nord-Atlantică a spus că „încă ne zbatem la periferia Europei, înțelegerile negociate la momentul aderării nu au fost respectate, iar problema Schengen este o imensă nedreptate pentru România”. 

Mircea Geoană a mai spus că actualul sistem politic și-a atins limitele și trebuie schimbat. 

„Viitorul României a intrat în criză de timp. De zeci de ani pluteşte în ceaţă, se împleticeşte în vorbele unor politicieni şi atât. Viitorul României trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen redus. Trebuie cântărit inginereşte, cu rigla, balanţa şi compasul, cu aparatură aplicată, cu luciditate şi cu o bună cunoaştere a materiei”, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană a arătat că „România are nevoie, ca de aer, de un nou model economic şi de un contract social şi democratic adecvat vremurilor de astăzi. De o regândire a relaţiei între Bucureşti şi restul ţării, între autorităţiile centrale şi teritoriu, între noi şi Europa”.

„România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei. Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Nu a ştiut să valorifice această oportunitate uriaşă de a fi parte a Uniunii Europene. 

Şi atunci, devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele. Aşa cum este construit, nu poate mai mult. Este în faliment. Depinde doar ne noi să ne câştigăm demnitatea. Depinde doar de noi să jucăm rolul pe care îl merităm, potrivit dimensiunii, talentului şi muncii milioanelor de români care trăiesc şi muncesc în România şi în ţările Uniunii Europene. Depinde doar de noi să fim prosperi şi liberi. Depinde doar de noi să refacem sistemul politic pe baze noi, să reorganizăm statul pentru a oferi cetăţenilor trei lucruri simple: siguranţă, sentimentul demnităţii acasă şi în lume şi, mai ales, încrederea că, dacă muncesc cinstit, pot avea o viaţă bună în România”, a arătat Geoană. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?