Prima pagină » Premierul, la întâlnirea cu Thierry Breton: aderarea la Schengen e importantă nu doar pentru țara noastră. România, un jucător important în securitatea Europei

Premierul, la întâlnirea cu Thierry Breton: aderarea la Schengen e importantă nu doar pentru țara noastră. România, un jucător important în securitatea Europei

Nicole Ciucă, întâlnire cu Thierry Breton. Discuții cruciale despre Schengen și despre Centrul de competenţe Cyber al UE

by B. R.
0 comment

Aderarea României la spaţiul Schengen va facilita demersurile Uniunii Europene pentru sprijinirea tuturor țărilor de pe Flancul Estic, dar și a Ucrainei și Republicii Moldova, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit miercuri, la Palatul Victoria, pe Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, aflat în vizită oficială în România.

„Am discutat cu domnul comisar subiectul Schengen, care este foarte important nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivel european. Şi, odată ce vom dobândi acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile care se iau la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de sprijin al tuturor ţărilor de pe Flancul Estic, precum şi al Ucrainei şi Republicii Moldova. (…) Doresc să vorbesc şi despre aspectul pe care l-am explicat domnului comisar în legătură cu relevanţa pe care ţara noastră ar căpăta-o în momentul în care ar deveni membru Schengen. Nu există niciun fel de dubiu că aici nu este vorba doar de libertatea de mişcare a cetăţenilor, aici discutăm de libertatea de mişcare a afacerilor şi a serviciilor, aspect care într-adevăr va facilita in extenso eforturile care se fac la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini atât Ucraina, cât şi Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a subliniat că în cadrul discuțiile cu comisarul european a vorbit despre sprijinul României pentru consolidarea capacității de apărare europene.

„Am discutat despre faptul că România şi-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de apărare, anul acesta discutăm de o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un spectru mai mare pentru abordările care au fost şi sunt pe agenda de lucru atât a UE cât şi a NATO. Desigur, este un angajament al Uniunii Europene în a ne întări capacitățile de apărare, în a relansa industria de apărare în contextul războiului din Ucraina, dar, în același timp, este o perspectivă pe care am discutat-o cu domnul comisar în ceea ce privește capacitatea noastră de a ne pregăti și de a ne întări reziliența și capacitățile pentru a face față nu doar provocărilor actuale, ci și provocărilor viitoare.”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?