România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare şi când o ţară cheltuie peste 2% din PIB, securitatea cibernetică este un alt element foarte important, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă, la Palatul Victoria. „Vom construi domul cibernetic, scutul cibernetic dar pentru asta trebuie să avem competitivitate”, a mai spus oficialul european.
„Am discutat în detaliu cu premierul, desigur toată lumea ştie că există un război pe continentul nostru şi ca orice război întotdeauna este nesigur dar acesta este un război care are o semnnificaţie imensă pentru noi. Am hotărât împreună, cele 27 de state membre, să facem tot ce putem pentru a sprijini cererea guvernului ucrainean şi a ministrului ucrainean al apărării. De la începutul războiului, întotdeauna am hotărât să fim prezenţi la cererea şi la îndemnul ucrainean”, a spus comisarul european.
Breton a precizat că e foarte important să furnizăm la cererea Ucrainei, în termen, muniție și capacități.
„Pentru industria de apărare avem, din fericire, ce ne trebuie ca să construim industria de apărare în Europa, din nou, dar trebuie să o facem împreună. Iar acum am decis că trebuie să facem tot ceea ce trebuie pentru a creşte capacitatea de apărare, incluzând să punem câţiva bani pentru a crea noi linii care să se asigure că putem lucra pe blocaje, pentru a creşte drastic capacităţile noastre de apărare şi o vom face. Aceasta este o cerere a Ucrainei şi este angajamentul nostru şi ce se întâmplă pe front este un impact puternic pe noi, astfel încât să continuăm”, a menționat oficialul european.
„Am dorit să vă felicităm şi pe dvs, domnule premier, pentru felul în care Guvernul s-a descurcat. Spunem adeseori că suntem plasaţi într-o economie de război dar a fi într-o economie de război înseamnă să faci alegeri, să facem ceea ce trebuie să facem pentru securitatea cetăţenilor. În acea perspectivă, am decis să creştem bugetul de apărare de la 2%, şi vă reamintesc că 2% este o cerinţă obligatorie din partea NATO, 2% din apărare nu este 1,4, sau 1,9, este 2% şi şţim că anul trecut aţi pus 2%. Aţi decis să mergeţi la 2,5%, este ceea ce înseamnă să fii cu adevărat într-o economie de război şi în acelaşi timp v-aţi crescut deficitul pentru că asta înseamnă că trebuies să faceţi alegeri. În ultimii trei ani, împreună cu criza care a venit, combinată cu criza economică, hiperinflaţionistă, cu criza războiului, toate au avut impact asupra statelor membre, într-o formă sau alta şi în funcţie de acest plan, poate sunt 3%. Asta înseamnă să fii într-o situaţie în care trebuie să faci alegeri, într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că fiecare stat membru ar trebui să facă asta pentru a continua să îşi solidifice şi protejeze Uniunea noastră, şi pentru asta aş dori să vă felicit şi sunteţi un exemplu pentru mulţi”, a spus comisarul.
Comisarul european a spus că ”suntem într-o criză energetică şi statele membre sunt libere să decidă ce trebuie făcut, este trecut în Tratat. Unii au decis să scape total de energia nucleară. Este important să reamintim tuturor că pănă în 2050 vom putea să livrăm ce este important pentru climă, pentru că avem nevoie de cel puţin 20% energie regenerabilă, şi pondere”, a mai spus Thierry Breton.