Prima pagină » Ucraina suspendă exporturile de cereale spre Polonia. România rămâne ruta principală

Ucraina suspendă exporturile de cereale spre Polonia. România rămâne ruta principală

La noi, Daea anunță cum împarte suma mizeră de la UE. Ciucă l-a convocat de urgență - decizii crucială la Guvern după protestele fermierilor români

by B. R.
0 comment

Ucraina a decis să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varșovia, pentru evitarea destabilizării pieței locale, pe fondul protestelor fermierilor polonezi. La noi, Petre Daea anunță cum împarte puținii bani de la Uniunea Europeană. În acest context, Premierul Ciucă a solicitat soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil.

Ucraina a decis, vineri, să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varşovi.  Asta în condițiile în care Polonia a obținut aproape triplu compensații de la Comisia Europeană față de România.

„Am convenit să limităm și, pentru moment, să suspendăm exporturile de cereale spre Polonia. Tranzitul cerealelor va fi permis, dar va fi monitorizat atent de ambele țări, astfel încât cerealele Ucrainei să nu rămână în Polonia”, a declarat vineri Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii.

Micola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a confirmat suspendarea exporturilor de cereale. Solski a afirmat că, săptămâna viitoare, Kievul și Varșovia vor stabili modalități care să permită „limitarea exporturilor” de cereale în Polonia până la semnarea unui acord bilateral care să prevadă mecanisme clare, în funcție de nevoile poloneze.

Fostul ministru polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, și-a prezentat demisia miercuri, în contextul deciziei Comisiei Europene de a prelungi stimulentele pentru importurile de cereale ucrainene, deși Polonia a cerut măsuri de limitare. Cinci state central și est-europene, inclusiv Polonia și România, au cerut Comisiei Europene să ofere soluții pentru sprijinirea fermierilor afectați de exporturile de cereale din Ucraina, în contextul în care Guvernul de la Varșovia a semnalat destabilizarea pieței locale.

Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia i-au trimis săptămâna trecută o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care au cerut o soluție pentru ajutarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene.

Fermierii polonezi au organizat o serie de acțiuni de protest față de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte țări, ceea ce afectează stocurile locale și generează scăderi de prețuri.

În pragul falimentului și cu nervii întinși la maxim, fermierii români au blocat vămile și ei vămile și au scos în stradă utilajele.  Aceștia cer taxe vamale pentru grânele ucrainene, culoare clare de trecere și controlul calității. Până acum, doar Polonia a reușit să oprească temporar importurile de cereale din Ucraina.

Doar că aici, ministrul Agriculturii Petre Daea a avut discuții cu ei și apoi a anunțat că a publicat pe site-ul ministerului actul normativ care stabilește modul de acordare a banilor de la Comisia Europeană, cei 10 milioane de euro, despre care susține că vor fi dublați de la bugetul de stat.

El a precizat că aceste sume se vor da doar fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie și a promis că nu ajunge niciun leu la comercianți.

„Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momentul acesta şi am anunţat şi ei ştiau dar le-am explicat astăzi pe larg că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat. Spun imediat pentru că ieri, la orele 10:29, a apărut în Jurnalul Oficial regulamentul care dă posibilitatea acordării sumelor, pe care le ştiţi, o sumă derizorie, o sumă mică, dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermierii care au fost afectaţi”, a arătat Petre Daea, menţionând că la această sumă bugetul Ministerului Agriculturii a pus încă 10 milioane de euro.

„Practic suma s-a dublat şi la orele 14:19 pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublaţi prin bugetul ministerului Agriculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a arătat Daea, precizând că banii ajung la fermieri în 29 de zile.

Daea a mai spus că așteaptă suma suplimentară de la Comisia Europeană, în urma intervenţiilor preşedintelui Klaus Iohannis la nivelul Consiliului European.

Ministrul Agriculturii a cerut să se realizeze culoarul de transport al cerealelor, spre destinația cunoscută, astfel încât ele să nu rămână în zonele învecinate.

„Practic, aceste cantități de cereale să se ducă acolo unde este nevoie”, a spus el.

Ministrul a arătat că trebuie introduse măsuri care înseamnă restricții la vamă, prin taxe vamale și Comisia trebuie să analizeze această situație.

„Să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar, prin care să se ştie în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre ţările care sunt în vecinătatea conflictului armat şi evident să se intervină cu mecanisme automate de sprijin, în condiţiile în care se ştie că ai un efect negativ asupra pieţei din România, dacă ştii, să vină automat sume de sprijin pentru ţările afectate.

Eu, ministrul Agriculturii, susţin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport şi să nu rămână în ţările limitrofe conflictului, întrucât iată unde ne-a adus, şi noi plătim nota de plată. Noi învârtim situaţia aceasta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, în sensul că, eliberând graniţa şi ridicându-se taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piaţa unică a UE”, a încheiat ministrul.

Ulterior, Guvernul a informat că premierul Nicolae Ciucă l-a chemat la Palatul Victoria pe ministrul Daea și i-a cerut măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români.

„Premierul României a solicitat soluţii urgente la problemele cu care se confruntă fermierii şi procesatorii, semnalate inclusiv în discuţiile purtate joi de şeful Executivului cu reprezentanţii sectorului de profil.

Principalele măsuri trebuie să vizeze o relaţie corectă între producătorii, procesatorii agricoli şi lanţurile de retail, dar şi facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanţei comerciale”, arată informarea de presă a Guvernului.

La finalul săptămânii trecute, în urma nemulțumirilor exprimate de mai multe state membre, Comisia Europeană a anunțat că va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina. Fondurile vor fi de 75 de milioane de euro și vor fi anunțate la mijlocul lunii aprilie.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?