Lovitură cruntă pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a reușit să obțină mai mult de 10,05 milioane de euro pentru compensații. Este cea mai mică sumă acordată de Comisia Europeană. Polonia primește 29,5 milioane de euro, iar vecinii bulgari 16,75 milioane de euro.
„Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu își asumă răspunderea pentru eșecul negocierilor cu Comisia Europeană referitoare la acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Delegația PPE România a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români. Însă, această luptă trebuia să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Răspunderea pentru prezentarea documentelor necesare revine Ministerului Agriculturii.”, transmite Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL.
Prin România a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Cu toate acestea, țara noastră este dezavantajată din cauza documentelor depuse de Ministerul Agriculturii, susține europarlamentarul Dan Motreanu.
„ Acum, Petre Daea promite că Guvernul României va oferi în plus o sumă echivalentă cu sprijinul UE, adică încă 10,05 milioane de euro. De asemenea, spune că a solicitat ieri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, revizuirea formulei de calcul. Încearcă sa îndrepte lucrurile pe ultima sută de metri, în loc să acționeze profesionist din timp. Propunerea Comisiei va fi analizată de cele 27 de state membre într-o reuniune tehnică din 30 martie.”, transmite Motreanu în mesajul publicat pe pagina sa de socializare.
Conform surselor, Petre Daea a mers în fața Comisiei Europene și a susținul că fermierii nu își pot vinde grânele din cauza celor din Ucraina și că nu vor avea unde să țină recolta următoare pentru că depozitele sunt pline cu grâul nevândut. Însă datele Eurostat care au ajuns pe masa oficialilor de la Bruxelles arată că, de fapt, depozitele sunt mai goale decât anul trecut. Prin urmare, ministrul Daea a reușit să obțină pentru fermierii români disperați doar 10,05 milioane de euro.
„Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia sau Bulgaria nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic.”, a mai transmis Dan Motreanu.