Prima pagină » VIDEO | Deputatul PNL Valentin Făgărăşian: Taxele consulare pentru servicii notariale prestate la cererea cetăţenilor străini, utilizate integral pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul altor state – proiect

VIDEO | Deputatul PNL Valentin Făgărăşian: Taxele consulare pentru servicii notariale prestate la cererea cetăţenilor străini, utilizate integral pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul altor state – proiect

by B. R.
0 comment

Deputatul PNL pentru diaspora, Valentin Făgărăsian, a depus miercuri la Camera Deputaţilor o propunere legislativă prin care taxele consulare încasate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate pentru servicii notariale prestate la cererea persoanelor fizice sau juridice străine să fie utilizate integral pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere.

„Eliminarea tuturor taxelor consulare, în anul 2017, a generat situaţia în care persoane fizice sau juridice străine apelează în mod gratuit la serviciile notariale furnizate de oficiile consulare ale României pentru acordarea de servicii notariale de tipul: redactarea, autentificarea şi revocarea unor înscrisuri, indiferent de natura acestora, traduceri în şi din limba română, legalizări de traduceri sau înscrisuri etc.

Practic, gratuitatea oferită de oficiile consulare române pentru cetăţenii străini a transformat aceste oficii/ secţii în adevărate birouri notariale, cu servicii gratuite, la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice străine”, a transmis parlamentarul PNL într-o conferinţă la Parlament. 

Valentin Făgărăşian a anunţat că a depus o propunere legislativă prin care se menţine gratuitatea pentru cetăţenii români, însă, serviciile notariale prestate de secţiile consulare ale României la cererea cetăţenilor străini să se realizeze în baza unor tarife rezonabile.

Mai mult decât atât, veniturile colectate vor fi utilizate integral pentru acoperirea cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul altor state”, a arătat deputatul de diaspora. 

”Astăzi, peste 5 milioane de cetăţeni români trăiesc în afara frontierelor ţării şi nu sunt deloc puţine situaţiile în care familiile îndurerate nu îşi pot permite să aducă în ţară trupurile celor decedaţi în străinătate, în urma unor tragedii. Am creat, aşadar, atât sursa de venit, cât şi mecanismul prin care taxele consulare colectate din servicii prestate cetăţenilor străini să meargă în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în suferinţă. Mulţumesc colegilor din Partidul Naţional Liberal care au susţinut demersul meu şi chiar au semnat iniţiativa legislativă.”, a mai spus Făgărăşian. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?