Prima pagină » Document-cheie, semnat la Varșovia: aliații NATO sunt pregătiți să crească nivelul prezenței militare în țările de pe Flancul estic

Document-cheie, semnat la Varșovia: aliații NATO sunt pregătiți să crească nivelul prezenței militare în țările de pe Flancul estic

by B. R.
0 comment

Liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) au adoptat o declaraţie comună în care afirmă că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi că, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să crească nivelul prezenţei militare în ţările de pe Flancul estic. La reuniunea extraordinară au participat preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și președintele României, KlaUS Iohannis.

„Acum un an, Rusia a devastat pacea şi securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forţă. Acţiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noştri. Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, aliaţii NATO au reacţionat decisiv într-o manieră unitară şi responsabilă. Pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să implementeze noul punct de referinţă pentru postura de descurajare şi apărare a NATO şi să crească nivelul prezenţei militare în ţările noastre”, se arată în declaraţia adoptată de şefii de stat şi de guvern ai Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei.

Liderii Formatului B9 subliniază că NATO este o alianţă defensivă şi amintesc că la summitul de la Madrid s-a agreat o apărare înaintată cu forţe robuste aflate pe poziţii, multi-domeniu şi gata de luptă pentru „a rămâne credibili şi capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar”.

„În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare şi apărare pe întregul Flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO şi angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securităţii euroatlantice”, se mai arată în declaraţie.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?