Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aloca, în acest an, 331 de milioane de lei pentru sistemul de irigații, în deschiderea Romanian Agri Trade Summit. E posibil să depășim o suprafață de 2 milioane de hectare pregătită pentru irigat.
„Cunoaștem problemele fermierilor români, semnalate încă de anul trecut. Vom aloca în acest an 331 de milioane de lei pentru dezvoltarea sistemului de irigații din România”, a spus premierul.
Suprafața pregătită pentru irigat ar putea crește cu 50% în acest an, ajungând de la 1,33 de milioane de hectare în campania din 2022, la 2 milioane de hectare până la finalul acestui an. Ceea ce presupune investiții de aproape 700 de milioane de lei pentru anul agricol 2022-2023, potrivit premierului.
“Seceta de anul trecut a afectat agricultura românească și am sprijinit cu 378 de milioane de lei implementarea Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații și/ sau de înființare a unor canale de irigații și drenaj. Au fost 27 de obiective finalizate, 34 de obiective sunt în curs de execuție, iar 69 se află în diferite stadii de proiectare. Din discuțiile mele cu fermierii, o primă măsură pe care o putem lua la nivel guvernamental este să reabilităm infrastructura principală de irigații, ca apoi fermieri, din propriile capabilități, să investească în infrastructura secundară”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a menționat că „atenția statului este în mod clar direcționată către agricultură și industria alimentară ca fiind garant al securității alimentare naționale, cu rol important al agriculturii românești în cadrul Uniunii Europene, la nivel regional și global.”
„Țara noastră este un stat membru stabil și bine integrat în cadrul familiei europene. Avem un rol activ și puternic în stabilirea politicilor agricole. Vă susțin în demersul de a crește, împreună, accesul pe piața internă și externă a produselor agroalimentare românești, un obiectiv strategic al Programului de Guvernare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la evenimentul Romanian Agri Trade Summit.
Șeful Executivului a precizat că „România are un avantaj logistic major, pe care trebuie să îl maximizeze, orientându-se și către Nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia, destinații cu cerere semnificativă în sectorul agribusiness-ului” și a menționat că ”realizarea de investiții publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare și procesare pentru micii producători constituie o direcție prioritară a României, pentru a pune în evidență beneficiile lanțului scurt de aprovizionare și totodată, asigură Predictibilitatea și Sustenabilitatea Agribusiness-ului Românesc”.