Prima pagină » Doi profesori ai Universității din București, reprezentanți ai României la Forumul Europa-Ucraina: Cultură și Rezistență. Un eveniment care iși propune să găsească răspunsul la întrebarea „Cum ajutăm Ucraina și Europa să câștige războiul cultural pe care Rusia îl poartă împotriva lor?”

Doi profesori ai Universității din București, reprezentanți ai României la Forumul Europa-Ucraina: Cultură și Rezistență. Un eveniment care iși propune să găsească răspunsul la întrebarea „Cum ajutăm Ucraina și Europa să câștige războiul cultural pe care Rusia îl poartă împotriva lor?”

by Maria I.
0 comment
Doi profesori ai Universității din București, reprezentanți ai României la Forumul Europa-Ucraina: Cultură și Rezistență. Un eveniment care iși propune să găsească răspunsul la întrebarea „Cum ajutăm Ucraina și Europa să câștige războiul cultural pe care Rusia îl poartă împotriva lor?”

La împlinirea unui an de la invazia Ucrainei de către armata rusă, lumea culturii va reafirma pe tot cuprinsul Europei solidaritatea sa cu poporul ucrainean. Astfel, vineri, 24 februarie 2023, peste 30 de artiști și personalități ale culturii din 11 orașe europene vor lua parte online la Forumul Europa-Ucraina: Cultură și Rezistență, eveniment în cadrul căruia vor încerca să răspundă la întrebarea „Cum ajutăm Ucraina și Europa să câștige războiul cultural pe care Rusia îl poartă împotriva lor?”, informează Universitatea din București (UB).

Bucureștiul va fi reprezentat în cadrul întâlnirii de doi membri ai comunității academice ai UB: prof. univ. dr. Mihaela Pop, cadru didactic la Facultatea de Filosofie, și lect. univ. dr. Vladimir Crețulescu, cadru didactic la Facultatea de Istorie.

Universitatea din București oferă posibilitatea persoanelor interesate să participe la acest forum prin intermediul platformei Zoom aici. Logarea se poate face începând cu ora 18:00. De asemenea, evenimentul va putea fi urmărit și pe YouTube, accesând acest link.

Evenimentul este organizat de ONG-urile For Ukraine, for their freedom and ours! (Pentru Ucraina, pentru libertatea lor și a noastră!) și Defense of Democracy in Poland (Apărarea democrației în Polonia).

În afară de București, celelate orașe mobilizate sunt alte zece capitale europene: Kiev, Tbilisi, Sofia, Varșovia, Cracovia, Berlin, Roma, Madrid, Bruxelles și Paris.

Cei 30 de intelectuali, printre care se numără profesorii Pop și Crețulescu, au răspuns unui apel lansat de filosoful ucrainean Constantin Sigov și specialistului francez în Literatură Comparată Alexis Nuselovici, ambii membri ai comunității academice, arată sursa citată.

În Franța, Robin Renucci (director artistic al teatrului La Criée, Marsilia), Marcel Bozonnet (actor), Jonathan Littell (scriitor) și Omar Souleiman (poet) vor vorbi în cadrul acestui eveniment public, care va crea un lanț de vizibilă solidaritate culturală pentru întreaga lume.

„De la universități la teatre, de la edituri la cinema și artele vizuale, actorii culturali europeni se mobilizează cu ceea ce știu să facă: cuvintele și ideile lor. […] Acești reprezentanți culturali vor vobi pentru a arăta că sunt alături de poporul ucrainean în încercările lor de zi cu zi, pentru a-i ajuta să câștige conflictul și să se pregătească pentru viitor. Evenimentul din 24 februarie va pune bazele unui forum permanent, ca partea a noii mișcări umaniste care aduce împreună intelectuali și activiști din diferite țări, invocată de către Oleksandra Matviichuk în discursul său de acceptare a Premiului Nobel pentru Pace”, se arată în comunicatul transmis de către cele două ONG-uri.

 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?