Prima pagină » 46 de ani de la cutremurul din `77. Cât de pregătită este România astăzi

46 de ani de la cutremurul din `77. Cât de pregătită este România astăzi

by B. R.
0 comment

A fost odată ca aproape niciodată o seară liniștită de început de primăvară. Pe neașteptate, s-a produs dezastrul. Au urmat 55 dintre cele mai groaznice secunde pe care România le-a traversat în întreaga sa istorie. 

Datele oficiale arată că în urma cutremurului din 1977, produs la ora 21:22 și care a avut o magnitudine de 7,4 pe Richter, și-au pierdut viața 1.578 de persoane, majoritatea în București. Alte 11.300 au fost rănite, în principal din cauza prăbușirii clădirilor.

Sudul țării a fost devastat, în special Capitala, unde 33 de clădiri și blocuri s-au făcut ruine. În total, s-au prăbușit sau au fost grav avariate 32.897 de locuințe și au fost afectate 763 de unități industriale din 23 de județe. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale arată pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în București.

Seismul a fost resimțit puternic și în țările vecine, precum Serbia, Bulgaria și Ungaria, dar și în alte țări din centrul și sudul Europei, precum și în Rusia. În Bulgaria, au fost distruse trei blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.

Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky sunt printre cei care și-au pierdut viața în urma cutremurului.

La 4 decenii și jumătate de atunci, Capitala nu este pregătită să facă față unui dezastru similar. Nici măcar nu se știe câte clădiri au risc seismic, pentru că nu a fost expertizat tot fondul construit. Nu au fost consolidate nici acele clădiri despre care se știe că se pot face una cu pământul în caz de seism major.

Primăria Capitalei are deschise doar trei șantiere de consolidare, deși pe listă figurează peste 2.400 de clădiri cu risc seismic. Este vorba despre imobilele de pe strada Bărăției 50, bd. Regina Elisabeta 29-31 și Blănari 14. Anul acesta ar mai urma să înceapă lucrările la imobilele de pe str. Boteanu 3A-3B, Mătăsari 22 și Lipscani 70-75, plus la cele șase imobile lăsate în diverse stadii de execuție de administrația Firea. ​Anul acesta se vor finaliza lucrările la Bărăției 50, aflată acum la 30% stadiu de execuție, potrivit Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Specialiștii estimează că, în total, ar fi vorba, de fapt, de aproximativ 20.000 de clădiri cu risc seismic.

În total, în ultimii 30 de ani, în București s-au consolidat 30 de clădiri.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?